logo vitaa bio en natuur webshop
webshop keurmerk
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.
Loading…

Medicinale paddenstoelen

Paddenstoelen worden al duizenden jaren in de traditionele geneeskunde ingezet vanwege hun vermeende geneeskrachtige werkingen. Medicinale paddenstoelen dienen niet verward te worden met hun broertje, de paddo, die vooral recreatief wordt gebruikt vanwege het hallucinerende effect. Mycotherapie, ofwel de wetenschap van de medicinale paddenstoel, is in de alternatieve geneeskunst enorm populair geworden de laatste jaren en heeft een waardevolle aanvulling op ons assortiment opgeleverd.

SCROLL NAAR BENEDEN VOOR MEER ALGEMENE INFORMATIE OVER MEDICINALE PADDENSTOELEN

Inhoud
Merk


Waarom Vitaa.nl?
  • Alleen kwalitatieve producten
  • Alle producten op voorraad
  • Order before 18:00,
    we ship it today!
  • Ultieme klantenservice!
  • Unieke product vinder

  • Meer redenen nodig?
    Klik hier!

Kan ik high worden van medicinale paddenstoelen?

Medicinale paddenstoelen zorgen niet voor een bewustzijnsverandering. Je wordt er dus niet high of stoned van zoals bij zijn broertje, de paddo, die recreatief gebruikt wordt.

Zijn alle paddenstoelen medicinaal?

Nee, zeker niet. Er zijn veel soorten die zelfs giftig zijn voor de mens en dier. Dus ben voorzichtig met het zomaar innemen van een paddenstoel. In de farmaceutische industrie wordt echter volop gebruik gemaakt van de geneeskracht van sommige paddenstoelen. Wist je bijvoorbeeld dat antibiotica hun oorsprong hebben vanuit het schimmelrijk.

Wat betekent fungus of fungi?

Fungi zijn organismen die noch tot de dieren behoren, noch bij de planten. Het bestaat voornamelijk uit een netwerk van schimmeldraden die samen de zwamvlokken vormen. Daarnaast ook nog een vruchtlichaam dat dient voor de voortplanting. Het schimmelrijk is door nieuwe wetenschappelijke studies weer herontdekt en bieden een doorbraak in de alternatieve geneeskunde.Medische paddenstoelen in de Chinese geneeskunde

Het gebruik van medicinale paddenstoelen mag ons (nog) onbekend in de oren klinken, in China daarentegen, vallen geneeskrachtige paddenstoelen al eeuwenlang binnen de traditionele geneeskunde. De allereerste verhalen hierover zijn terug te vinden in de Shennong Ben Cao Jing: een Chinees kruidengeneesboek uit de 2e eeuw voor Christus. De auteur, Shennong (Goddelijke Boer), is een figuur uit de Chinese mythologie. Hij zou de uitvinder van de landbouw zijn maar heeft ook de mensheid gewezen op de voordelen van geneeskrachtige kruiden. Op deze pagina gaan wij dieper in op de Oosterse denkwijze en de werkwijze van deze bijzondere paddenstoelensoorten.

Boek door Shennong, Wugushen, geschreven
Mycotherapie in Azië

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

In China en Japan wordt al eeuwenlang gebruik gemaakt van mycotherapie, ofwel het toepassen van medische paddenstoelen vanwege hun geneeskrachtige werking. Deze medische wonderen uit de natuur zijn in Azië zelfs opgenomen in de traditionele geneeskunde. In onze Westerse samenleving wordt, daarentegen, weinig gebruik gemaakt van medische paddenstoelen. Dit kan te maken hebben met het feit dat er in de Westerse wereld een stuk minder bekend is over deze zwammen soorten. Een paddenstoel met geneeskrachtige werking wordt, in de Westerse wereld, toebedeeld aan de alternatieve geneeswijze en daardoor niet ondersteund door de Westerse medische wereld. Toch zien we dat de medicinale paddenstoelen steeds meer bekendheid krijgen. Zelfs patiënten worden door artsen op deze alternatieve geneeskunde gewezen.

Het verschil tussen een schimmel, een zwam, een gist en een paddenstoel

Een zwam en een schimmel zijn hetzelfde, het zijn synoniemen. De wetenschappelijke naam is fungus of fungi (meervoud). Het zijn organismen die uit cellen met een celkern, mitochondriën (celorganellen), een cystoskelet en een celwand bestaan. Er bestaan zowel eencellige als meercellige schimmels. Tot de eencellige schimmels horen o.a. gisten en tot de meercellige schimmels o.a. de paddenstoelen. Meercellige schimmels leven op alles wat voedingswaarde heeft. Dat kan een rottende boomstam zijn, de grond of op etensresten.

Een paddenstoel is het bovengrondse vruchtlichaam van een zwam of schimmel. Een paddenstoel is dus maar een klein deel van de schimmel. Onder de grond bevindt zich dus nog een heel netwerk van schimmeldraden. Sporen zijn de zaden van schimmels. Deze bevinden zich in de paddenstoelen, dus in het vruchtlichaam. Uit deze sporen groeien weer nieuwe schimmeldraden. Alle draden samen noemen we een zwamvlok.

De paddenstoel behoort tot de eukaryoten, wat betekent dat ze minstens één celkern bevatten. Een paddenstoel is dus een zwam (schimmel) maar een zwam is per definitie niet altijd een paddenstoel. Er zijn ook schimmels waar je de vruchten niet van ziet omdat ze onder grond blijven. Een voorbeeld hiervan is een truffel.

Wereldwijd bestaan er ongeveer 1,5 miljoen schimmelsoorten, waarvan ongeveer 14.000 soorten tot de paddenstoel behoren. Van ongeveer 700 hiervan wordt gezegd dat ze een medicinale werking hebben.

Er zijn echter ook veel giftige paddenstoelen dus ga niet zomaar experimenteren met een willekeurige paddenstoel die je vindt in het bos. De bekendste paddenstoel die wij kennen is de Agaricus bisporus, beter bekend als de champignon.

De sporen van een paddenstoel De sporen van de paddenstoel

Paddenstoelen zijn de vruchten, ofwel vruchtlichamen, van schimmels. De schimmeldraden zie je zelden, ze zitten in de bodem, op dood of levend hout of op dode bladeren. Paddenstoelen planten zich voort via de sporen die (meestal) in het vruchtlichaam gevormd worden en zich tussen de plaatjes (lamellen) bevinden. Sporen zijn dus eigenlijk de zaadjes van een paddenstoel. Door de harde buitenschil van het vruchtlichaam, gemaakt van chitine, door middel van echografie (ultrasound) of op een lage temperatuur te frezen of te kraken, kunnen enkel de sporen van de paddenstoel gebruikt worden. Deze sporen bevatten namelijk drie keer zoveel triterpenen dan wanneer alleen het vruchtlichaam gebruikt worden. De biologische beschikbaarheid, de opname van de actieve stoffen door het lichaam, is hierdoor veel groter. Mushrooms4Life heeft een krachtige serie op de markt gebracht waarin sporen van de Reishi paddenstoel verwerkt zijn.

De paddenstoel en het mycelium

Zwammen bezitten een thallus. Een thallus is een meercellig organisme dat organen heeft die allemaal uit één stamcel zijn ontstaan. Het thallus van een fungi bestaat uit hyfen (microscopisch dunne draden) die samen een netwerk vormen. Dit netwerk noemt men ook wel mycelium of zwamvlok. Mycelia zijn erg belangrijk in de bodem. Ze breken namelijk organische materialen af die daarna weer als bouwstenen beschikbaar worden gesteld aan het ecosysteem. Het ecosysteem is het geheel van planten en dieren en andere organismen die in een bepaald gebied leven met hun onderlinge wisselwerkingen en hun leefomgeving. Ook worden de schimmels ingezet voor de afbraak van schadelijke stoffen, zoals pesticiden en olieproducten, en het filteren van water (mycofiltratie, in het Engels mycofiltration of mycoremediation).

Mycelium van schimmels
De magic mushroom Paddo's

Een andere welbekende schimmelsoort is de paddo. Hoewel deze jongen qua uiterlijk veel weg heeft van een champignon, heeft het innemen van de paddo een hele andere uitwerking. De paddo heeft bij gebruik een hallucinerend effect op het bewustzijn. Dit wordt veroorzaakt door de stof psilocybine of psilocine.

Daarom wordt deze variant ook wel een smartdrug of een magic mushroom genoemd. Op deze pagina gaan we niet in op smartdrugs of de hallucinerende effecten ervan. Wij zullen het alleen over de geneeskrachtige werking van paddenstoelen hebben die, in sommige delen van de wereld, in de geneeskunde worden toegepast.

Medicinale paddenstoelen in Nederland

Ook in Nederland komen paddenstoelen met een geneeskrachtige werking voor. Denk maar eens aan het mooie elfenbankje, de oesterzwam, de inktzwam en de pruikzwam. Hieronder lichten we een aantal van deze en andere paddenstoelen, met geneeskrachtige werking, toe. Wellicht komen een aantal daarvan je bekend voor of heb je ze zelfs wel eens gegeten!

De werking van de medische paddenstoel

Van iedere medische paddenstoel wordt beweerd dat zij een eigen unieke geneeskrachtige werking heeft. De ene soort kan een antibacteriële functie hebben, waarbij de ander een weerstand verhogend effect kan hebben.

De werking van medicinale paddenstoelen beslaat daarmee een breed gebied waarbij wordt aangenomen dat zij o.a. ondersteuning kunnen bieden bij verschillende klachten.

De eigenschappen van medicinale paddenstoelen

Gaan we daar nog een beetje dieper op in, dan komen we uit bij de werkzame stoffen ofwel de ingrediënten van de verschillende schimmelsoorten. De ingrediënten van medicinale paddenstoelen zijn zeer uitlopend van aard. Over het algemeen bevatten de werkzame paddenstoelen verschillende mineralen, essentiële aminozuren, sporenelementen en duidelijk aanwezig zijn ook bijna alle B-vitamines. Daarnaast zijn essentiële suikers de belangrijkste ingrediënten. Zij worden de bouwstenen van de zogenaamde zgn. polysachariden en bèta-glucanen genoemd. Van deze twee ingrediënten wordt beweerd dat zij effect hebben op het immuunsysteem. Maar omdat iedere paddenstoel uniek is, heeft iedere soort een andere uitwerking op ons afweersysteem.

Voedingswaarde van paddenstoelen

Planten nemen koolstofdioxide op uit de lucht en geven op hun buurt weer zuurstof af. De kracht van een paddenstoel zit in het feit dat alles wat een paddenstoel opneemt uit de lucht, de aarde, de boom etc. opgeslagen wordt in de paddenstoel zelf. De paddenstoel geeft dit niet meer af. Hierin zit zijn medicinale werking.

Penicilline is een schimmelsoort

Antibiotica en andere schimmels

Best eigenaardig te noemen dat de Westerse cultuur haar weg nog niet gevonden heeft in het gebruik en het effect van medische paddenstoelen. Vooral als je nagaat dat een deel van de medicijnen die we hedendaags gebruiken hun oorsprong vinden in schimmels. Een goed voorbeeld daarvan is antibiotica. Dit medicijn staat bekend om zijn antibacteriële werking. In dit medicijn wordt penicilline, een schimmelsoort die een bacteriedodende stof afscheidt, gebruikt. Een ander medicijn dat gebruikt wordt als cholesterol behandeling, wordt gewonnen uit oesterzwammen. Daarnaast is een bekend chemotherapie-medicijn, afkomstig van een schimmel die groeit op de taxusboom.

Paddenstoelen thee Geneeskrachtige thee

De medicinale eigenschappen van paddenstoelen worden in de Chinese traditionele geneeswijze al honderden jaren erkend en toegepast. Om gebruik te kunnen maken van deze eigenschappen werd er vroeger van de medische paddenstoel, met gebruik van heet water, thee getrokken. Tegenwoordig wordt er nog steeds paddenstoelen-thee getrokken en gedronken. Ook het ‘heet-water principe’ om extracten uit de paddenstoelen te onttrekken gebeurt vandaag de dag nog steeds. Sinds de wetenschap zich steeds vaker bemoeit met de werkwijze van medicinale paddenstoelen is men meerdere manieren gaan ontwikkelen om paddenstoelen te kunnen innemen.

Manieren van extraheren

Paddenstoelen bevatten zowel in water oplosbare bestanddelen, de polysachariden, als in alcohol (ethanol) oplosbare bestanddelen, de triterpenen. Afhankelijk van de paddenstoel en de reden waarvoor de paddenstoel ingezet wordt, wordt er gekozen voor een heet-water extractie of een ethanol extractie. Een combinatie van beide extractiemethoden is echter ook mogelijk als zowel de polysachariden als de triterpenen behouden dienen te worden.

Heet water extractie

Extractie door heet water met een temperatuur van ongeveer 100 graden Celsius, thee of een aftreksel, geeft hoge polysachariden concentraties maar geeft een mindere concentratie aan triterpenen die slecht in water oplosbaar zijn. Ruwe polysachariden-extracten bevatten ongeveer 30% polysachariden waarbij een verdere zuivering mogelijk is.

Ethanol extractie

Na een ethanol (alcohol) extractie bevat het tinctuur een hoge mate aan triterpenen maar minder polysachariden. Voor een nog hogere concentratie aan triterpenen worden alleen de sporen van de paddenstoel gebruikt. Sporen worden via echografie (ultrasound) of het frezen van het vruchtlichaam onttrokken uit de paddenstoel.

Waarom een paddenstoel extraheren in plaats van consumeren?

Waarom kunnen we niet gewoon de paddenstoel eten? Door deze extractie methoden kan het maximale aan werkzame stoffen en voedingswaarde uit de paddenstoel onttrokken worden. Sommige voedingsvezels in paddenstoelen zijn namelijk bestand tegen de spijsverteringsenzymen van de mens. Dit betekent dat ze niet voldoende afgebroken of verteerd kunnen worden om er effect van te ondervinden. Juist de consumptie van deze belangrijke voedingsvezels uit paddenstoelen zouden gunstige effecten kunnen hebben voor de gezondheid. Via deze methodes worden de best mogelijke verteerbare concentraties van beta-glucanen, polysachariden en andere verbindingen behouden. De biobeschikbaarheid, de mate waarin de werkzame stoffen op de daarvoor bestemde plaats komt, is hierdoor enorm hoog. Dit wordt niet bereikt door de paddenstoel simpelweg te eten.

Enkele begrippen uitgelegd

De wereld van de mycologie en de medicinale paddenstoelen kan wat complex overkomen door de vele wetenschappelijke termen die genoemd worden. Zonder er al te diep op in te gaan, proberen we juist in duidelijke en gemakkelijke taal deze complexe materie uit te leggen.

Polysachariden

Polysachariden zijn meervoudige koolhydraten. Bekende voorbeelden hiervan zijn de plantaardige stoffen zetmeel en cellulose. Ze bestaan uit lange ketens van glucosemoleculen. Polysachariden zijn dus meervoudige suikers.

De werking van medicinale paddenstoelen wordt hoofdzakelijk bepaald door de aanwezigheid van essentiële suikers, die als ketens voorkomen in polysachariden, essentiële aminozuren en anti-oxidanten. Daarnaast bevatten paddenstoelen een breed scala aan vitaminen, mineralen en sporenelementen, zoals zink, molybdeen, mangaan, magnesium etc.

Polysachariden bevatten een aantal essentiële suikers die nodig zijn voor vele lichaamsfuncties- en systemen, dus niet alleen voor het verkrijgen van meer energie. Omdat ons lichaam moeilijk in staat is deze suikers zelf aan te maken, worden ze essentieel genoemd. Het is dus van belang om deze suikers via gezonde voeding of via een supplement tot je te nemen. Deze intelligente suikers zijn een soort van zendmast in ons lichaam. Onze cellen zijn hierdoor in staat om lichaamssignalen te ontvangen en uit te zenden. Ze communiceren dus onderling voor het gezamenlijk afweren van schadelijke indringers zoals bacteriën, virussen en parasieten. Hierdoor kan ons lichaam optimaal functioneren en presteren.

Triterpenen

Triterpenen zijn bioactieve stoffen in planten en onderdeel van de terpenen. Bioactief wil in dit geval zeggen dat ze door een plant geproduceerd worden als een natuurlijk pesticide of als bescherming.

Vrij recent is echter ontdekt dat sommige terpenen ook veel nuttige eigenschappen hebben voor de mens. Ze worden gezien als adaptogenen. Een adaptogeen kruid of stofje verhoogt de mentale en lichamelijke weerbaarheid bij kortdurende momenten van stress. Op basis van het aantal koolstofatomen kunnen terpenen worden ingedeeld. Triterpenen bevatten 30 koolstofatomen, vandaar de naam -tri.

Triterpenen zijn een subklasse van terpenen en hebben een specifieke functie. Een voorbeeld van een triterpeen in een medische paddenstoel is betuline of betulinezuur.

Het is een natuurlijk zuur, een zogenaamde pentacyclische triterpenoïde, dat door onderzoekers gezien wordt als een krachtig antioxidant dat antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen zou hebben.

Antioxidant

Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit stoffen die oxidatie tegengaan. Oxidatie is een natuurlijk stofwisselingsproces waarbij voedingsstoffen worden ‘verbrand’ door binding aan zuurstof. Antioxidanten beschermen DNA en weefsels tegen vrije radicalen (agressieve stoffen). Elke antioxidant heeft zijn eigen specifieke werking. Antioxidanten zijn prominent en in grote hoeveelheden aanwezig in medicinale paddenstoelen.

Essentiële aminozuren

Het menselijk lichaam heeft 22 aminozuren nodig bij de aanmaak van eiwitten die vervolgens weer nodig zijn voor de aanmaak van lichaamscellen. De mens is niet in staat om 8 van deze aminozuren aan te maken maar heeft ze wel nodig. Vandaar de naam ‘essentiële aminozuren’. Het is dus van belang om deze op een andere manier binnen te krijgen, zoals via voeding of een supplement. Medicinale paddenstoelen bevatten alle hoogwaardige en essentiële aminozuren.

Soorten paddenstoel supplementen

Eetbare paddenstoelen of giftige paddenstoelen
Paddenstoelen zijn er in veel soorten en maten, sommige zijn eetbaar en bevordelijk voor geestelijke en/of lichamelijke gezondheid en andere weer giftig. Zomaar experimenteren kan dus gevaarlijk zijn. Om voedingssupplementen van waardevolle, medicinale paddenstoelen te maken, zijn er verschillende extractie methoden. Daarnaast gebruikt de producent niet altijd de hele paddenstoel. Afhankelijk van het gewenste resultaat wordt bij de productie gebruik gemaakt van het vruchtlichaam, het zichtbare deel boven het grondoppervlak, of juist van de schimmeldraden, het mycelium, onder de grond of beide.

De medische paddenstoel kan in de vrije natuurlijk geplukt worden maar kan ook gekweekt worden op bijvoorbeeld bruine rijst of berkenhout. Sinds de wetenschap zich steeds vaker bemoeit met de werkwijze van medicinale paddenstoelen is men meerdere manieren gaan ontwikkelen om paddenstoelen te kunnen innemen. Tegenwoordig worden de medicinale eigenschappen, componenten of extracten uit paddenstoelen geïsoleerd en in capsule-, tablet of poedervorm aangeboden.

Vruchtlichaam - Gedroogde en poedervormige vruchtlichamen
Mycelium (vloeibare gisting) - Vloeibare fermentatietechnologie, 100% paddenstoelmateriaal
Myceliale biomassa (vaste gisting) - Gekweekt door het injecteren van een steriel, op graan gebaseerd, substraat met paddestoelmycelium
Heet-water extractie - Werkzame stoffen onttrokken uit de paddenstoel door deze in heet water te laten weken
Ethanol extractie of tincturen - Werkzame stoffen onttrokken uit de paddenstoel door alcohol extractie

Volledig legaal

In Nederland mogen medicinale paddenstoelen legaal als voedingssupplement worden verkocht, onder meer omdat ze geen giftige stoffen bevatten. Medische paddenstoelen worden dan ook wel verkocht als organische of biologische paddenstoelen. Dit zijn paddenstoelen die speciaal geteeld worden voor medicinaal gebruik en waar geen additieven, kunstmatige middelen of chemicaliën aan worden toegevoegd.

Organische paddenstoelen legaal?

Dit zijn de belangrijkste medicinale paddenstoelen

Reishi


De Reishi (Ganoderma Lucidum) is een paddenstoel met een bijzondere naam. In Nederland spreken we over de Gesteelde lakzwam. In het Japans wordt deze namelijk de ‘goddelijke paddenstoel der onsterfelijkheid’ genoemd. Het gaat hier dan ook om een paddenstoel met krachtige medicinale invloeden. Van de Reishi wordt beweerd dat deze een antibacteriële en antivirale werking heeft. De Reishi is rijk aan antioxidanten en balanceert je hormoonhuishouding. Er wordt wel eens gezegd dat het ‘spirituele voeding’ is, voeding voor de geest. Vanwege de zeer bittere smaak wordt de paddenstoel in capsule- of tabletvorm ingenomen.

Reishi paddenstoel
Chaga paddenstoel

Chaga


De zwarte Chaga (Inonotus obliquus) kennen we in Nederland als de Berkenweerschijnzwam. Deze schimmelsoort groeit op stervende en zieke berkenbomen en komt voornamelijk voor in Rusland, Siberië, Korea, het noorden van Amerika, Canada en het noorden van Europa. Theoretisch gezien komt de zwam ook voor in Nederland, al wordt hij bij ons amper gespot. Over de Chaga is bekend dat hij over een groot aantal antioxidanten beschikt en zou daarom ingezet kunnen worden bij de bestrijding van tumoren. De Chaga is een plantaardige antibioticum. De ORAC (oxygen radical absorbance capacity) waarde is enorm hoog. In Rusland, waar de zwam haar Russische naam aan te danken heeft, wordt thee getrokken van gedroogde Chaga. De Chaga is rijk aan vitamine-B, enzymen en mineralen.

Cordyceps


De Cordyceps sinensis zoals de paddenstoel voluit heet, wordt gezien als een veelzijdige medicinale paddenstoel. Het bijzondere aan deze paddenstoel is dat hij, niet als zijn soortgenoten groeit op of aan een boom of grondsoort, maar zich ontwikkelt op de rups van een nachtvlinder-soort die onder de grond leeft. Daarom wordt de Cordyceps in het Chinees ook wel ‘Dong Chong Xia Cao’ genoemd, wat in het Chinees staat voor: winterworm zomergras. De worm of rups waar de paddenstoel op groeit, wordt een plant in de zomer. De, met uitsterven bedreigde, paddenstoel komt alleen in het hooggebergte van Zuidwest-China en Tibet voor. Deze paddenstoel sliertjes zorgen volgens de Chinese geneeskunde voor meer energie en een beter uithoudingsvermogen.

Cordyceps paddenstoel
Lion's Mane paddenstoel

Lion’s Mane


De Lion’s Mane (Hericium Erinaceus), ook wel bekend onder de naam pruikzwam, valt in Nederland onder de bedreigde zwamsoorten. Vanwege haar pruik of lange haren (stekels) die naar beneden hangen is het een mooie paddenstoel om te zien. De schimmelsoort komt zowel voor in Noord-Amerika, Europa en Azië en valt ook onder de eetbare paddenstoelen. In China wordt zij bijvoorbeeld vaak als vleesvervanger ingezet. Naar verluidt smaakt de zwam naar kreeft, maar wordt ze ook gebruikt in de medicinale wereld. In Japan wordt de paddenstoel ingezet als gezondheidsbooster en ter ondersteuning van de hersenfuncties. Lion’s Mane zet je hersenen aan tot het aanmaken van de zenuwgroeifactor (NGF). Deze neuropeptiden (neurotransmitters) zorgen voor de groei, productie en het onderhoud van neuronen in de hersenen.

Shiitake


De Lentinula Edodes, ofwel de shiitake, ben je vast wel eens tegengekomen in de supermarkt of heb je misschien zelfs wel eens gegeten. Deze paddenstoel behoort namelijk tot de eetbare paddenstoelen familie en wordt door velen gezien als een delicatesse. Maar wist jij dat aan deze Japanse eetbare schimmelsoort medicinale kwaliteiten worden toebedeeld? In de shiitake zitten o.a. veel polysacchariden (koolhydraten), mineralen en vitaminen-B en vitamine-C. De kwaliteit van het immuunsysteem wordt enorm versterkt door het eten van Shiitake. Daarom wordt deze paddenstoel veel gebruikt wordt in de fytotherapie, de kruidengeneeskunde. Shii is de naam van pasaniaboom waarop deze paddenstoel wordt gekweekt. Take staat voor ‘paddenstoel’ in het Japans.

Shiitake paddenstoel
Maitake paddenstoel

Maitake


De Maitake (Grifola Frondosa), die in Nederland ook wel bekend staat onder de naam Eikhaas, komt in het noordwesten van Japan voor en wordt onder de eetbare paddenstoelen geschaald. Het is een populaire zwam-soort waar heerlijke gerechten mee worden gemaakt. De Maitake wordt zowel gekookt, gebakken, geroosterd en zelfs gefrituurd gegeten. Uiteraard blijven bij deze eetbare varianten de geneeskrachtige eigenschappen niet tot nauwelijks bewaard. In Japan wordt de Maitake ‘de dansende paddenstoel’ genoemd, waarschijnlijk vanwege de ‘paddenstoelbladderen’ die de schimmelsoort bezit. Een unieke eigenschap van de Maitake is dat hij iedere jaar weer op dezelfde plek in het bos opduikt. Medisch gezien is de Maitake erg belangrijk vanwege de antivirale en ontstekingsremmende werking.

Advies

Hoewel gedacht wordt dat het gebruik van medicinale paddenstoelen een positief effect heeft op de gezondheid van de mens, is het altijd verstandig om bij gebruik een huisarts, mycoloog of fytotherapeut te raadplegen. Een fytotherapeut is iemand die bij de behandeling van gezondheidsklachten met plantaardige middelen werkt. Sommige geneeskrachtige paddenstoelen kunnen bijwerkingen veroorzaken en het gebruik ervan kan op ieder mens een verschillend effect hebben. Ook wanneer je de medicinale paddenstoelen in combinatie met andere medicijnen wilt gebruiken is het verstandig om altijd eerst een huisarts te raadplegen over het gebruik en de juiste dosering.


Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.