logo vitaa bio en natuur webshop
webshop keurmerk
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.
Loading…

Wat is Fytotherapie?


Fytotherapie is de wetenschappelijke vorm van kruidengeneeskunde

Wat is fytotherapie?

Ben je benieuwd wat fytotherapie is? In dit artikel leggen we je er alles over uit. Om je alvast kort een idee te geven: fytotherapie is de wetenschap van de kruidengeneeskunde. Het gaat dus om een wetenschappelijke discipline, die ondersteund wordt door allerlei tests, onderzoeken en studies. Hierin verschilt fytotherapie dan ook van de traditionele kruidengeneeskunde. Daar worden namelijk geen wetenschappelijke methoden gebruikt.

Ondanks de wetenschappelijke status wordt fytotherapie niet in alle landen als een echte geneeskunde beschouwd. Soms rekent men het tot de alternatieve geneeswijzen, met name omdat de geneesmiddelen op kruiden zijn gebaseerd. Ze worden daarom soms bij de voedingssupplementen ingedeeld. In de EU is het tegenwoordig mogelijk om plantaardige geneesmiddelen te registreren, waardoor deze medicijnen onderdeel van de reguliere zorg worden.

Wil je meer over fytotherapie weten? Lees dan snel verder.

Fytotherapie is de wetenschappelijke vorm van kruidengeneeskunde

Geneeskrachtige planten worden al eeuwen door de mens gebruikt. Al ongeveer 3000 jaar voor Christus waren het de Soemeriërs die recepten en behandelwijzen op kleitabletten uitschreven. Vervolgens is door de jaren heen veel geschreven over en gebruik gemaakt de plantengeneeskunde.

Maar fytotherapie (de wetenschappelijke kruidengeneeskunde) ontstond pas sinds begin vorige eeuw.

Het werd geïntroduceerd door de Franse arts Henri Leclerc. Fytotherapie is volgens hem het wetenschappelijk gebruiken van geneeskrachtige planten, als mens of dier een aandoening heeft. Fytotherapie en fytologie worden nog wel eens door elkaar gebruikt maar fytologie is de plantkunde, ofwel botanie.

Fytotherapeutische supplementen
Integrale totum van planten

In de fytotherapie worden kruidengeneesmiddelen en andere plantaardige geneesmiddelen gebruikt. Deze geneesmiddelen bevatten als actieve ingrediënten uitsluitend planten, materialen van planten of delen van planten.

Het is daarbij belangrijk dat de plant kwalitatief goed is en op zorgvuldige wijze wordt bereid. Daarnaast worden ook de werkzaamheid en de veiligheid van de plant in beschouwing genomen.

Sinds 2004 is het in de EU mogelijk om plantaardige geneesmiddelen te registreren. Inmiddels zijn er al een aantal geregistreerd. Dit betekent dat deze geregistreerde plantaardige geneesmiddelen dus als echte medicijnen worden beschouwd.

Het is ook onderdeel van de natuurgeneeswijze

Soms wordt fytotherapie binnen de natuurgeneeswijze gebruikt. Dit is een beetje verwarrend, want een natuurgeneeswijze is een alternatieve vorm van geneeskunde. Terwijl fytotherapie een wetenschappelijke vorm is. Toch gebruikt men in sommige natuurgeneeswijzen fytotherapie. Want uiteindelijk is het een vorm van plantengeneeskunde.

Let er echter op om fytotherapie bijvoorbeeld niet met homeopathie te verwarren. Fytotherapie is gebaseerd op ons huidige medische model en is wetenschappelijk onderbouwd. Homeopathie is dat niet. Daarnaast zijn de bereidingen anders.

Gezonde supplementen voor lichaam

Naast fytotherapie als natuurgeneeswijze, wordt het ook als echte reguliere behandeling gebruikt. Veel van de fytotherapeutische kennis is al eeuwenoud en steeds doorgegeven aan volgende generaties. Dankzij deze kennis heeft men door de jaren een hoop geneesmiddelen ontwikkeld. Bekende voorbeelden hiervan zijn codeïne, aspirine en morfine.

Er wordt regelmatig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de medicinale effecten van bepaalde kruiden en planten. Ook in de farmaceutische industrie onderzoekt men bepaalde kruidengeneesmiddelen, in de hoop nieuwe geneesmiddelen te ontdekken.

Fytologie is plantkunde

Wat kan een fytotherapeut voor je betekenen?

Een fytotherapeut is een professional die fytotherapie toepast om aandoeningen bij mens of dier te genezen. Waar vind je zo’n fytotherapeut? De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie heeft een lijst met professionele fytotherapeuten samengesteld.

Tegenwoordig kan een fytotherapeut veel betekenen, voor mens en dier. De nadruk ligt namelijk op chronische aandoeningen. En dat zijn nou net aandoeningen waar we vaak nog geen goed antwoord op hebben.

Begin 2018 is er een rapport van de overheid uitgekomen. In dat rapport wordt het advies gegeven om een nieuwe kijk op zorg en ziekte aan te nemen. Zo wordt onder andere de kwaliteit van het leven belangrijker. En dat is juist iets waar een fytotherapeut of een herborist bij kan helpen.

Tenslotte hebben fytotherapeutische geneesmiddelen over het algemeen nauwelijks negatieve bijwerkingen. En dat zorgt ervoor dat fytotherapeutische middelen een belangrijke plaats tussen andere geneesmiddelen innemen. We weten immers allemaal dat chemische middelen soms erg sterke negatieve bijwerkingen hebben.

door Boudewijn de Jong
Boudewijn onderzoekt al sinds jaren de kracht van (an)organische scheppingen uit de natuur. Uit de overtuiging dat de natuur ons zoveel heilzame producten te bieden heeft, inspireert hij vele anderen door het creëren en delen van content over alle soorten voedingssupplementen. Naast zijn werkzaamheden als orthomoleculair therapeut in zijn eigen bedrijf is Boudewijn een bezielde blogger. Hij zal met regelmaat informatieve blogs delen over de laatste trends en ontwikkelingen over gerelateerde onderwerpen op de site van Vitaa.nl.
Leer meer artikelen van Boudewijn de Jong
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.