logo vitaa bio en natuur webshop
webshop keurmerk
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.
Loading…

Nootropics

Hoe fantastisch zou het zijn dat je als mens in staat zou zijn om uit je lichaam al het potentieel te kunnen halen tot de beste fysieke en mentale prestaties? Nootropics zijn middelen die kunnen bijdragen om je gezonde lichaam en geest beter te laten presteren. In het kort worden er aan noötropica de volgende kenmerken toegeschreven; verbetering van de cognitieve en sociale vaardigheden, fysieke en mentale balans en kalmering en slaap. Nootropics kunnen vooral gebruikt worden door mensen die op hoog niveau willen scoren: sporters, studenten, gamers, ondernemers en andere professionals.

SCROLL NAAR BENEDEN VOOR MEER ALGEMENE INFORMATIE OVER NOOTROPICS

Inhoud
Merk


Waarom Vitaa.nl?
 • Alleen kwalitatieve producten
 • Alle producten op voorraad
 • Order before 18:00,
  we ship it today!
 • Ultieme klantenservice!
 • Unieke product vinder

 • Meer redenen nodig?
  Klik hier!

Waarom nootropics?

Nootropics worden wereldwijd veel gebruikt om diverse redenen en door vele (beroeps) groepen, denk aan sporters, gamers, studenten, ondernemers, die behoefte hebben aan een maximale prestatie.Supplementen voor cognitief vermogen

Wat zijn het?

Nootropics zijn supplementen die gebruikt kunnen worden om je hersenen gezond te houden. Waar voedingssupplementen vooral ingezet worden om je lichamelijk beter in je vel te laten voelen, voedt een nootropic vooral je brein. Noöotropica (in het Engels: nootropics) worden ook wel eens smart drugs genoemd, wat ze een onterechte negatieve lading zouden kunnen geven. Je wordt niet high van nootropics, je gaat er niet van hallucineren en je kunt er niet verslaafd aan raken. Het is een zogenaamde cognitieve versterker of een intelligentiebooster. Zie het als voeding voor je hersenen. De nootropics op Vitaa.nl hebben geen (chemische) schadelijke bijwerkingen.

Het woord ‘nootropic’ stamt af van de Griekse woorden ‘nous’ dat geest of intellect en van ‘trepein’ dat verbuigen betekent. Vertaald is dat dus ‘het verbuigen van de geest’ naar een ondersteunend niveau. In een tijdperk waar concurrentie op de werkvloer, op school en in de sport enorm groot is, kan het van belang zijn om het eigen presteren een boost te geven, een soort van hersendoping of een hersensupplement dus.

Onderhoud voor je hersenen

Geschiedenis noötropica

Het inzetten van kruiden om lichaam en geest te verbeteren wordt sinds oudsher natuurlijk al gedaan. Zo gebruikten de Chinezen al duizenden jaren geleden reeds ginkgo biloba om het cognitieve vermogen te vergroten en de hersenfunctie te verbeteren. In India en in de Ayurvedische geneeskunde schrijft met al eeuwenlang Bacopa monnieri (het Alzheimerplantje) voor om vergeetachtigheid tegen te gaan. Zo zijn er tal van voorbeelden uit het verleden van volkeren die noötropische kruiden inzetten.

Roemeense neurofysioloog Corneliu E. Giurgea Het was in de jaren ’60 dat de Roemeense psycholoog en scheikundige Corneliu Giurgea de piracetam introduceerde, die hij als een nootropic bestempelde. De neurofarmacoloog was op zoek naar een scheikundige chemische verbinding om slaap op te wekken. In plaats van dat het medicijn de neurologische prikkelbaarheid verminderde en rust bood, vond hij een type molecuul dat de geest alerter maakte en de cognitieve functies, zoals geheugen en concentratie, verbeterde. Het maakte de hersenen juist wakker. Dit kwam tot stand dankzij de chemische modulatie van neurotransmitters zoals acetylcholine en glutamaat. Wanneer piracetamine en choline samen ingenomen worden vindt er een synergetisch effect plaats, met andere woorden, de twee stoffen versterken elkaar. De toevoeging van extra van choline aan het supplement, leidt tot het ontstaan van meer acetylcholine, dat weer een beter cognitief vermogen als gevolg heeft. De vreugde was extra groot toen bleek dat het ook geen nadelige bijwerkingen had.

Man is not going to wait passively for millions of years before the evolution offers him a better brain.

~ Corneliu E. Giurgea ~

Volgens Giurgea zouden nootropics aan de volgende eigenschappen moeten voldoen:

 • Het verbeteren van het leren en het geheugen
 • Het verbeteren van de weerstand van aangeleerd gedrag en herinneringen om te voorkomen dat het brein door aandoeningen verstoord raakt
 • Het beschermen van de hersenen tegen verschillende fysieke of chemische letsels
 • Het verhogen van de effectiviteit van tonische corticale en subcorticale controle mechanismen*
 • Ze mogen geen bijwerkingen hebben en niet toxisch (giftig) zijn

* de spierspanningen van zowel de buitenste lagen van de hersenen (cortex) als dat wat zich onder de hersenschors bevindt (subcorticaal) optimaliseren

Piracetam Het eerste noötropicum

Na de piracetam kwamen er meer van deze soortgelijke smartdrugs, te scharen onder de noemer ‘racetams’. Voorbeelden hiervan zijn de phenylpiracetam (carfedon), de aniracetam, pramiracetam en de oxiracetam. De piracetam werd voornamelijk ingezet om de communicatie, de informatiestroom, tussen de twee tegenovergestelde hemisferen (hersenhelften) te verbeteren. Een bekend verhaal is die van Russische sporters die phenylpiracetam gebruikt hadden tijdens de Olympische Spelen in de jaren ’80. Dit middel bevordert het uithoudingsvermogen en versterkt de tolerantie tegen de kou. Omdat dit valt onder een ‘prestatieverhogend’ middel, dus doping dat niet toegestaan is tijdens de Spelen, zijn deze Russen destijds gediskwalificeerd.

Tegenwoordig wordt piracetam, dat een synthetisch middel is, nog steeds gebruikt. Er zijn echter inmiddels ook veel andere synthetische nootropics op de markt gekomen maar de laatste tijd zijn vooral de hersenpillen die uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevatten enorm populair. Ze zijn veiliger in gebruik en gemakkelijk te verkrijgen. De kruiden in plantaardige noötropica hebben elk hun specifieke werkingsmechanisme. Sommige extracten bevorderen de doorbloeding in de hersenen, andere gaan schade aan de zenuwen tegen en weer andere spelen in op het evenwicht van neurotransmitters in het hoofd.

De functie van neurotransmitters Informatiestroom via synaps

Wat zijn dat en wat doen ze? Een neurotransmitter is een stofje dat als boodschapper van je hersenen fungeert. Voorbeelden van neurotransmitters zijn dopamine, adrenaline, serotonine, melatonine, glutamine en endorfine. Neurotransmitters geven elektrische impulsen van de ene aan de andere zenuwcel door en hebben dus een hele belangrijke functie in de hersenen. Het gebied tussen de ene en andere zenuwcel noemt men de synaps. Hier vindt de prikkeloverdracht plaats. Een goed functionerende neurotransmissie is erg van belang, verstoring hiervan kan vervelende gevolgen hebben. In onze hersenen worden door neurotransmissie belangrijke basisfuncties gereguleerd zoals:

 • De gemoedstoestand
 • De eetlust
 • De slaap
 • De pijnperceptie
 • Het cognitief vermogen

Met name magnesium is essentieel voor de productie van veel neurotransmitters. Nutriënten die nodig zijn voor de productie van neurotransmitters zijn in een gezonde en evenwichtig voedingspatroon te vinden, echter niet altijd in een hoeveelheid voor de aanbevolen dagelijkse behoefte (ADH). Door middel van suppletie (aanvulling) kan in deze behoefte worden voorzien.

In de nootropics van Vitaa.nl zijn ingrediënten opgenomen die voedingsstoffen in het lichaam kunnen laten omzetten tot neurotransmitters, de voorstof daarvan en hormonen. Nootropics zullen je geen nieuw ‘besturingssysteem’ bezorgen, maar kunnen de reeds aanwezige en werkzame stofjes in je hersenen verhogen zodat ze hun functie beter uitvoeren. Deze brandstof voor je brein, kan er voor zorgen dat je hersenen beter gaan presteren en gezonder worden.

Soorten nootropics

Er zijn verschillende soorten nootropics te verkrijgen met elk hun eigen uitwerking. Zo zijn er:

 • Adaptogene nootropics – anti-stress
 • Stimulantia nootropics – motivatie, energie en concentratie
 • Serotonerge nootropics – positieve gemoedstoestand
 • GABA-erge nootropics – ontspanning en kwalitatieve slaap
 • Dopaminerge nootropicsconcentratie en alertheid
 • Circulatie stimulerende nootropics – geheugen verbetering

Nootropics kunnen met elkaar gecombineerd worden.

Noötropische kruiden

De natuurlijke bestanddelen, naast toegevoegde vitaminen en mineralen, die vaak in een nootropisch supplement gebruikt worden, zijn:

 • Bacopa Monnieri
 • Huperzia Serrata
 • Ginkgo Biloba
 • Cafeïne
 • Citroenmelisse
 • Rhodiola Rosea
 • Mucuna Pruriens

Voor een uitgebreide omschrijving van de ingrediënten in de supplementen verwijzen we je graag naar het tabblad ‘ingrediënten’ dat bij elk product te vinden is. Daar is ook meer informatie te lezen over de diverse vitaminen, mineralen en aminozuren zoals L-theanine, tyrosine, citicoline, molybdeen en GABA.

Voor wie zijn deze supplementen geschikt?

Voor wie niet eigenlijk? Zoals je al hebt kunnen lezen, zijn er diverse soorten nootropics die elk op een ander deel van de hersenen effect hebben. Kies de nootropic uit die bij jou en je situatie past. Een nootropic verandert je persoonlijkheid niet maar geeft je een mentale boost of juist de kalmte en het positief humeur dat je wilt behalen. Of dat je het nodig hebt op de werkvloer, het sportveld, op school of tijdens het gamen, het kan allemaal. Het maakt het mogelijk dat je langer en effectiever kunt presteren zonder afgeleid te worden. Je humeur of je nachtrust kan er beter door worden. Er lijken meer uren in een dag te zitten en je dagen kunnen veel productiever ingedeeld worden. En als je beter slaapt, dan herstelt het lichaam zich ook weer beter zodat je de volgende dag als herboren weer op staat. Wil je hulp bij het vinden van de juiste nootropic, neem dan contact met ons op om je te laten adviseren.

Energiedrank versus nootropic

Energy drink voor stimulerend effect Waarom een nootropic en geen energiedrank? Een energiedrank kan net als nootropic een stimulerende werking op mensen hebben. Datzelfde geldt natuurlijk voor een bakkie koffie. Er zijn twee soorten energiedrank: de sportdrank en de energy drink. Deze laatste soort is vooral bekend van de merken Red Bull, Monster, Bullit en Burn. Ook energiedrankjes bevatten cafeïne, net zoals sommige nootropics. Aan een energy drink wordt vaak nog een stof toegevoegd, zoals taurine en guaraná, om het effect van cafeïne te versterken.

De cafeïne in nootropics kan je cognitief vermogen verbeteren maar door de toevoeging van L-theanine in veel nootropics ervaar je juist niet dat gejaagde en rusteloze gevoel. Sommige mensen krijgen zelfs last van hartkloppingen na het drinken van energiedrankjes door de mix van oppeppende ingrediënten. Een energiedrank geeft je alleen een energieboost waar een nootropic je ook nog mentale energie geeft, je zenuwgeleiding vernieuwt en je geheugen verbetert. Daar bovenop bevatten energiedranken ontzettend veel suikers en zijn dus erg hoog in calorieën. Ze zijn dus erg slecht voor je gebit en echte dikmakers.

De film Limitless

Nootropic NZT-48 Science fiction or real? De film Limitless uit 2011, met de beroemde acteurs Bradley Cooper en Robert de Niro, is gebaseerd op een schrijver die een nootropic inneemt, de capsules NZT-48, waardoor hij zijn gehele hersencapaciteit kan benutten. Zo kan het personage zich ineens alles herinneren van wat hij ziet en hoort en kan hij heel snel zichzelf dingen aanleren, zoals talen. In de film handelt hij als een soort van superman en gaat het hem zakelijk voor de wind. Natuurlijk zijn we allemaal geïnteresseerd in maximale resultaten met minimale inzet. Maar is dit niet heel erg futuristisch of bestaat het echt? Van veel ingrediënten uit nootropics is wetenschappelijk bewezen dat ze een bepaalde reactie in het lichaam uitlokken. Zie het als een supplement op een dagelijks gezonde en gevarieerde voeding.

Silicon Valley

Amerikaans centrum van technologie Silicon Valley is de regio aan de zuidkant van de Baai van San Fransisco (Californië) waar veel technologiebedrijven gevestigd zijn zoals Facebook, Twitter, Google en You Tube. Het is een enorm populair en natuurlijk commercieel gebied. Er wordt veel verwacht van de werknemers en werkgevers en de prestatiedruk ligt hoog. Deadlines en targets halen voeren de druk nog eens extra op. Het medicijn Ritalin, dat wordt voorgeschreven voor ADHD en nacrolepsie, wordt veel gebruikt als hulpmiddel in Silicon Valley. Door deugdelijke informatie te verstrekken is inmiddels wel duidelijk dat het gebruik van Ritalin niet zonder gevaar is, waardoor veel workaholics op zoek zijn gegaan naar een ander middel ter ondersteuning van het cognitief functioneren. De grote chaos van informatie in de hersenen wordt ineens door een noötropicum gestroomlijnd waardoor er beter gepresteerd kan worden. Dit leidt weer tot nog betere producten bij deze grote hightechbedrijven. Zo denken zij de concurrenten te kunnen verslaan.

Biohacking

Het hacken van je eigen lichaam Wist je dat je misschien al een tijd een biohacker bent? Biohacking is het gemakkelijkste te omschrijven aan de hand van de term ‘mensverbetering’ ofwel het optimaliseren van je lichaam door gebruik te maken van biologie en technologie. Het wordt ook wel eens ‘do-it-yourself biology’ genoemd. Wat je daarmee wilt bereiken is het verbeteren van je cognitieve en fysieke prestaties, het verhogen van je potentieel. Eenvoudig bekeken ben je een biohacker door het gebruiken van een nootropic maar biohacken gaat veel verder dan dat. Zo zijn er mensen die zelfs een chip in hun lichaam implanteren om hierdoor hun DNA te kunnen analyseren. In het algemeen kunnen we zeggen dat longelivety een voornaam doel kan zijn van een biohacker.

Zijn ze veilig en legaal?

De nootropics op Vitaa.nl zijn allemaal veilig in het gebruik, mits de aanbevolen dosering niet wordt overschreden. Nootropics zijn niet geschikt voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Voor de aanbevolen dosering en het gebruik, verwijzen we je naar het tabblad bij het specifieke product. Ook worden daar de meest gestelde vragen behandeld.

Noötropica zijn supplementen en geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding en/of gezonde levensstijl.


Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.