Reishi
De Reishi (Ganoderma) paddenstoel heeft dankzij zijn roodachtige, niervormige kop een onderscheidend uiterlijk. Bovendien heeft deze paddenstoel geen plaatjes (kieuwen) aan de onderkant. In plaats daarvan geeft hij zijn sporen vrij via fijne poriën. Dit zijn niet de enige uitzonderlijke kenmerken van deze paddenstoel. Want daarnaast schijnt hij gunstig te zijn voor je immuunsysteem, conditie, hart, hersenen, ademhaling en energie. Reishi wordt ook wel de ‘paddenstoel van de onsterfelijkheid’ genoemd.
- Alleen kwalitatieve producten
- Alle producten op voorraad
- Order before 18:00,
we ship it today! - Ultieme klantenservice!
- Unieke product vinder
- Meer redenen nodig?
Klik hier!
- Biologische Reishi sporen Kefir-kombucha gefermenteerd Unieke en rijke kruidenmix
- Sale - 15% off Biologische Reishi sporen Kefir-kombucha gefermenteerd Unieke en rijke kruidenmix
- Mix van de Reishi en de Lion's Mane paddenstoel Rijk aan antioxidanten, triterpenen en antihistamine
- Rijk aan triterpenen uit de sporen Natuurlijke anti-histamine Krachtige antioxidant Vegan en biologisch
- Combinatie van Reishi en Cordyceps paddenstoel Volgens principes van traditionele Chinese Geneeskunde
- Combinatie van de Reishi, Maitake en Cordyceps paddenstoel Vegan en biologisch Puur en zuiver
- Combinatie van de Reishi, Maitake en Cordyceps paddenstoel Vegan en biologisch Puur en zuiver
- De paddenstoel bij ontstekingen Gekweekt op duanhout Natuurlijke anti-aging Vegan en biologisch
- De paddenstoel bij ontstekingen Gekweekt op Duanhout Natuurlijke anti-aging Vegan en biologisch
Een geschenk uit de grond?
De Reishi (Ganoderma) paddenstoel heeft dankzij zijn roodachtige, niervormige kop een onderscheidend uiterlijk. Bovendien heeft deze paddenstoel geen plaatjes (kieuwen) aan de onderkant. In plaats daarvan geeft hij zijn sporen vrij via fijne poriën. Dit zijn niet de enige uitzonderlijke kenmerken van deze paddenstoel. Want daarnaast schijnt hij gunstig te zijn voor je immuunsysteem, conditie, hart, hersenen, ademhaling en energie. Reishi wordt ook wel de ‘paddenstoel van de onsterfelijkheid’ genoemd.
In het kort
- Gunstig voor je immuunsysteem
- Goed voor je algehele conditie
- Gunstig voor je hart
- Verbetert je ademhaling
- Bevordert je hersenen
- Gunstig voor je lever
- Herstelt je energie
- Vermindert allergieën, bijvoorbeeld hooikoorts
- Inzetbaar bij eczeem
- Gaat veroudering tegen
- Natuurlijke anti-histamine
Onder welke namen staat deze paddenstoel bekend?
De Reishi paddenstoel staat onder vele namen bekend. Reishi is de Japanse naam voor de paddenstoel, terwijl hij in China ‘Lingzhi’ wordt genoemd. ‘Ling’ betekent zoveel als geest, spiritueel, ziel, heilig of goddelijk, terwijl ‘zhi’ waarschijnlijk op paddenstoel duidt. In Nederland noemt men de paddenstoel de gesteelde lakzwam. De paddenstoel heeft daarnaast een aantal liefkozende benamingen gekregen, zoals ‘paddenstoel van de onsterfelijkheid’, ‘paddenstoel van spirituele potentie’ en ‘10.000 jaar oude paddenstoel’.
Wat is de herkomst?
Reishi groeit zowel in tropische als gematigde klimaten en groeit als een parasiet op een breed scala aan bomen. Reishi groeit met name aan de basis en stronken van hardhoutsoorten zoals eiken, beuken en esdoorns. Van nature komt Reishi voor in grote delen van de wereld, waaronder Europa, Oost-Azië (inclusief China en Japan) en Noord-Amerika. Maar over het algemeen groeit Reishi maar op 2 of 3 van de 10.000 bomen. Reishi is dus in wilde vorm uiterst zeldzaam. Daarom wordt de paddenstoel tegenwoordig op een natuurlijke manier gekweekt op hardhout.
Reishi behoort tot een omvangrijke soort, die veel verschillende schimmelsoorten omvat. De meest voorkomende soorten zijn Ganoderma lucidum en Ganoderma tsugae. Mycologen dachten vroeger dat de Reishi in twee verschillende groeivormen bestond. Een groot exemplaar met een kleine steel in Noord-Amerika en een kleiner exemplaar met een lange, smalle steel in de tropen. Maar uit nieuw onderzoek is gebleken dat er meerdere exemplaren bestaan. Hieruit blijkt dat de omgeving een grote invloed heeft op het uiterlijk en de vorm van de paddenstoel. De gekweekte Reishi paddenstoel heeft meestal een roodachtige, niervormige kop.
Traditioneel gebruik
In China wordt de paddenstoel al zeker meer dan 2000 jaar gebruikt vanwege zijn vermeende positieve eigenschappen. In de Chinese geneeswijze wordt de Reishi paddenstoel gezien als een van de belangrijkste en meest geneeskrachtige schimmels. Het zal je dan ook niet verbazen dat Reishi erg populair was binnen de traditionele Chinese geneeskunde.
De Reishi paddenstoel wordt in verschillende Oosterse culturen met gezondheid, geluk en blijdschap geassocieerd. Daarnaast wordt de paddenstoel in verband gebracht met succes, welzijn, heilige krachten en een lang leven. Omdat de paddenstoel in het wild zeer zeldzaam is, was Reishi vroeger amper verkrijgbaar en dus vrij duur. Daarom werd de paddenstoel vrijwel exclusief door de adel gebruikt.
In de Chinese traditionele geneeskunde was men ervan overtuigd dat Reishi veroudering tegen kon gaan en energie kon herstellen. Daarnaast werd de paddenstoel veelvuldig gebruikt voor de lever, ademhaling en het immuunsysteem. Tenslotte dacht men dat de paddenstoel gunstig was voor het hart, de hersenen en de algehele conditie. Over het algemeen maakte men een thee van de paddenstoel.
Natuurlijke anti-histamine
Reishi onderdrukt van nature histamines en staat daarom bekend als een natuurlijke anti-histamine. Mocht je overgevoelig of allergisch zijn voor histamine, dan kan de Reishi paddenstoel gunstig zijn.
Een histamine is een stof die van nature in je lichaam voorkomt. Het geeft signalen door aan je hersenen of afweersysteem. Daarnaast kunnen histamines van nature in voeding voorkomen.
Als je allergisch bent voor histamines, dan reageert je lichaam dus abnormaal op een normale stof (histamine). Je krijgt hierdoor bijvoorbeeld jeuk of gaat niezen. Denk bijvoorbeeld aan hooikoorts. Omdat Reishi van nature histamines onderdrukt, kan het een gunstig effect hebben op je overgevoeligheid of allergie.
Wat zijn de actieve bestandsdelen?
De Reishi paddenstoel bevat veel verschillende actieve bestanddelen. De meeste paddenstoelen bestaan qua gewicht voor zo’n 90% uit water. De overige 10% bestaat uit eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels. Verder bevat het sommige vitaminen en mineralen.
Daarnaast bevatten paddenstoelen een breed scala aan andere actieve ingrediënten, zoals terpenoïden, fenolen, steroïden, essentiële aminozuren, nucleotiden, glycoproteïnen en polysachariden.
Drie van de belangrijkste bestanddelen van Reishi zijn polysachariden, peptidoglycanen en triterpenen.
Hieronder lees je meer over deze bestanddelen en hun werking.
Polysachariden en peptidoglycanen
De Reishi paddenstoel bevat veel polysachariden, die zowel in het vruchtlichaam als de sporen en het mycelia (het ondergrondse netwerk van schimmeldraden) worden aangetroffen.
Volgens wetenschappelijk onderzoek hebben polysachariden een aantal gunstige effecten. Zo zijn ze onder andere ontstekingsremmend en bevorderen ze het immuunsysteem.
Peptidoglycanen worden voornamelijk in verband gebracht met antivirale eigenschappen.
Triterpenen
Terpenen zijn natuurlijk voorkomende verbindingen die volgens onderzoek onder andere ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
Triterpenen zijn een subklasse van terpenen en komen voor in veel verschillende plantensoorten. Ze worden verondersteld bij te dragen aan ziekteresistentie. De Reishi paddenstoel bevat zeker 50 unieke triterpenen.
Deze triterpenen (verbindingen) geven het kruid zijn bittere smaak en schijnen bij te dragen aan de gezondheidsvoordelen van de Reishi paddenstoel. Zo verlagen triterpenen lipiden en hebben ze antioxiderende effecten.
Lipiden zijn vetachtige substanties in het bloed. Er zijn verschillende types van, waarvan cholesterol het meest bekend is en het meest voorkomt.
Een antioxidant kan schadelijke vrije radicalen (agressieve stoffen) in je lichaam neutraliseren. Hierdoor worden de vrije radicalen onschadelijk gemaakt. Dit kan een gunstige invloed hebben op het voorkomen van chronische ziekten zoals kanker.
Andere gezondheidsvoordelen
De Reishi paddenstoel wordt tegenwoordig veelvuldig onderzocht in de wetenschap. Hoewel er nog geen overeenstemming is qua gezondheidsvoordelen, zijn er een aantal positieve gezondheidseffecten bekend. Er is echter nog niet genoeg onderzoek verricht om deze gezondheidsvoordelen te bevestigen. Dit komt met name omdat de meeste studies zijn verricht op dieren en celculturen. Er is nog te weinig onderzoek verricht naar mensen.
Desalniettemin hieronder een aantal van die gezondheidsvoordelen op een rijtje. Maar houd er dus rekening mee dat deze effecten nog niet voldoende bewezen zijn.
Bevordert immuunsysteem
Studies hebben aangetoond dat Reishi de genen in witte bloedcellen kan beïnvloeden. Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Ze vechten onder andere tegen infecties en kanker. Er is meer onderzoek nodig om dit ook echt te bevestigen.
Bloedglucose regulatie
Een aantal studies toonden aan dat Reishi het bloedsuikerniveau in dieren vermindert. Onderzoek bij mensen gaf gemengde resultaten. Er is dus ook hier meer onderzoek nodig.
Bestrijdt vermoeidheid en depressie
Uit een paar onderzoeken blijkt dat Reishi de vermoeidheid van mensen met neurasthenie (een bepaalde ziekte met symptomen zoals duizeligheid, hoofdpijn en geïrriteerdheid) kan verminderen. Bovendien verminderde het vermoeidheid bij vrouwen die borstkanker hadden overleefd. Daarnaast leek het ook angsten en depressies te verminderen. Reishi kan dus gunstig zijn bij bepaalde medische condities.
Advies
Hoewel gedacht wordt dat het gebruik van medicinale paddenstoelen een positief effect heeft op de gezondheid van de mens, is het altijd verstandig om bij gebruik een huisarts, mycoloog of fytotherapeut te raadplegen. Een fytotherapeut is iemand die bij de behandeling van gezondheidsklachten met plantaardige middelen werkt. Sommige geneeskrachtige paddenstoelen kunnen bijwerkingen veroorzaken en het gebruik ervan kan op ieder mens een verschillend effect hebben. Ook wanneer je de medicinale paddenstoelen in combinatie met andere medicijnen wilt gebruiken is het verstandig om altijd eerst een huisarts te raadplegen over het gebruik en de juiste dosering.