Lion's Mane
De Lion’s Mane (Hericium Erinaceus) is een prachtige paddenstoel om te zien met een imposante witgele bos “leeuwenmanen”. Zowel in het uiterlijk als aan de werking die eraan wordt toegeschreven, is de vergelijking met een leeuw gauw gemaakt. Deze schimmel zou je namelijk de focus, concentratie en het geheugen van een leeuw met stalen zenuwen geven. Niet voor niets dat deze paddenstoel de laatste tijd steeds meer onder de aandacht komt!
- Alleen kwalitatieve producten
- Alle producten op voorraad
- Order before 18:00,
we ship it today! - Ultieme klantenservice!
- Unieke product vinder
- Meer redenen nodig?
Klik hier!
- Mix van de Reishi en de Lion's Mane paddenstoel Rijk aan antioxidanten, triterpenen en antihistamine
- De paddenstoel voor cognitie Stimuleert de NGF (Nerve Growth Factor) Vegan en biologisch Optimaliseert de normale werking van het immuunsysteem en de zenuwen
- De paddenstoel voor cognitie Stimuleert de NGF (Nerve Growth Factor) Vegan en biologisch Optimaliseert de normale werking van het immuunsysteem en de zenuwen
Lion's Mane paddenstoel
De Lion’s Mane (Hericium Erinaceus) is een prachtige paddenstoel om te zien met een imposante witgele bos “leeuwenmanen”. Zowel in het uiterlijk als aan de werking die eraan wordt toegeschreven, is de vergelijking met een leeuw gauw gemaakt. Deze schimmel zou je namelijk de focus, concentratie en het geheugen van een leeuw met stalen zenuwen geven. Niet voor niets dat deze paddenstoel de laatste tijd steeds meer onder de aandacht komt!
Lion’s Mane in het kort
- Verbeterde geheugen- en hersenfunctie
- Verbetert de focus
- Vermindert angst en depressie
- Verhoogt het immuunsysteem
- Ondersteunt maag- en darmstelsel
- Verbetert de cardiovasculaire gezondheid
- Verbetert het metabolisme
Naamgeving
Er zijn vele benamingen voor deze imponerende paddenstoel zoals pruikzwam of apekop (Monkey’s Head), doelend op het uiterlijk. In Japan wordt de Lion’s Mane ook wel de Japanse bergpriester of de Yamabushitake genoemd, maar andere benamingen zijn ook wel Bearded Tooth fungus, Bearded Tooth mushroom, Hedgehog mushroom, Bearded Hedgehog mushroom, Hedgehog fungus of de Pompom mushroom of in het Frans Pom Pom Blanc, doelend op de witte pompons die cheerleaders gebruiken.
Herkomst Lion’s Mane
De pruikzwam, zoals deze in het Nederlands genoemd wordt, is een parasitaire schimmel. De paddenstoel maakt gebruik van een gastheer om te kunnen groeien. Meestal groeit de Lion’s Mane op een beuk maar is ook wel eens aangetroffen op eiken en acacias (robinias) bomen. Van oorsprong komt de pruikzam voor in Noord-Amerika, Europa en Azië. In Europa zul je deze fraai ogende paddenstoel niet vaak zien in de bossen. In Nederland is het verboden om in het wild paddenstoelen te plukken. Gelukkig maar, want in Nederland en België heeft de zwam al de status “bedreigde soort” gekregen. Voor suppletie doeleinden wordt de paddenstoel bijvoorbeeld gekweekt op bruine rijst voor maximale voedingsstoffen.
Traditioneel gebruik
De eetbare Lion’s Mane wordt al jaren gebruikt in Japan en China als culinaire delicatesse in de keuken. In China wordt het bijvoorbeeld veel ingezet als een vleesvervanger. Men zegt dat het een beetje de smaak van kreeft of krab heeft. In Europa is men nog niet zo bekend met het bereiden van gerechten met uitheemse paddenstoelen. In Nederland worden veelal de champignon, shiitake, portobello, oesterzwam en de kastanjechampignons verwerkt in een maaltijd. Jammer, want de Lion’s Mane heeft een aangename, zoete smaak en is daarom in de Chinese keuken een geliefd ingrediënt. Voor de Chinese keizers en de adel werd er regelmatig een verrukkelijke maaltijd bereid met de Lion’s Mane als ingrediënt. Niet voor niets dat de paddenstoel als een exclusief keizerlijk voedsel werd gezien.
Een groter aanzien heeft de Lion’s Mane in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCH) en andere Oosterse geneeswijzen voor een magisch medicinaal gebruik. De boeddhistische monniken nuttigden de paddenstoel voordat ze gingen mediteren. Zo bleven ze goed geconcentreerd tijdens de lange meditatiesessies. De pruikzwam zet je geest op scherp!
Het cognitieve vermogen
Wat is het cognitieve vermogen? En wat kan de krachtige Lion’s Mane hierin betekenen? In artikelen over het menselijk brein of het geheugen wordt wel eens gesproken over cognitieve vaardigheden, cognitieve vermogens of cognitieve functies. Maar wat bedoelt men hiermee?
Cognitie komt van het Latijnse woord “cognoscere”, dat leren, kennen of vernemen betekent, ook wel kenvermogen. Afhankelijk van hoe het gebruikt wordt in de tekst, kan het staan voor:
- Geheugen
- Snelheid van informatieverwerking
- Uitwisselen van kennis
- Aandacht en concentratie
- Intelligentie
- Taal
- Sociale cognitie
- Planningsvaardigheden
Hoe mooi zou het zijn dat deze belangrijke vaardigheden door middel van suppletie ondersteund of zelfs verbeterd kunnen worden. Maar hoe kan de Lion’s Mane hieraan bijdragen?
Nerve Growth Factor (N.G.F.)
De zenuwgroeifactor, ofwel NGF, is een neurotrofine, een stof die nodig is om neuronen te laten overleven. Een neuron, ofwel zenuwcel, is een bijzondere soort cel die gespecialiseerd is in het ontvangen, verwerken en doorgeven van informatie. Deze cellen komen niet alleen in de hersenen voor maar ook in andere delen van het lichaam. De gezondheid en instandhouding van deze neuronen is dus enorm belangrijk. Het wordt daarom ook wel een noöptropische paddenstoel genoemd.
Een bijzondere eigenschap van de Lion’s Mane is dat ontdekt is dat deze de aanmaak van de stof NGF stimuleert door twee bestanddelen uit de paddenstoel. NGF speelt een significante rol in het onderhoud en de stimulering van de zenuwcellen in het centrale en perifere zenuwstelsel. Heel lang heeft men gedacht dat een volwassen persoon geen nieuwe hersencellen meer aanmaakt. Uit onderzoeken is gebleken dat dit niet waar is, het volwassen brein maakt wel degelijk nog nieuwe hersencellen aan, maar heel beperkt. Ze zijn zo goed verborgen dat het niet handig is om deze aan te tonen.
Er zijn uitvoerige testen gedaan bij muizen, met een verminderd leervermogen, geheugen en visuele herkenning, die Lion’s Mane kregen toegediend. Ze kregen het gevoel van nieuwsgierigheid weer terug en brachten meer tijd door met het onderzoeken en verkennen van nieuwe objecten. Deze resultaten gaven aan dat, door de toediening van Lion’s Mane, de cognitieve stoornissen bij de muizen verbeterden. Er vinden nog regelmatig onderzoeken plaats of ditzelfde effect bereikt kan worden bij mensen. Dit zou een enorme ontdekking zijn in de bestrijding van cognitieve problemen als Alzheimer, dementie en Parkinson of andere ziektes met een zenuwdegeneratie.
Er is echter een beperking bij deze opmerkelijke stof NGF. NGF’s zijn eiwitten (peptides) die niet in staat zijn om tot onze hersenen door te dringen vanwege de bloed-hersenbarrière. Alleen hele kleine lipide oplosbare moleculen kunnen hier doorheen. De Lion’s Mane bevat twee fenolhoudende bestanddelen in de paddenstoel die de aanmaak van NGF in de hersenen stimuleert: hericenones en erinacines.
Hericenones
Hericenones zijn aromatische verbindingen geïsoleerd uit het vruchtlichaam van de Lion’s Mane.
Erinacines
Erinacines worden onttrokken uit het mycelium van de Lion’s Mane.
Belangrijk om te weten is natuurlijk of deze stoffen wel de bloed-hersenbarrière kunnen passeren zodat de medicinale kracht nog zijn werk kan doen. Deze therapeutische werking is namelijk afhankelijk van de aanmaak van de Nerve Growth Factor. Uit onderzoeken is inmiddels gebleken dat patiënten met diverse aandoeningen zoals Parkinson en andere degeneratieve aandoeningen, een verbetering in de hersenactiviteit lieten zien en er meetbare pieken waren in de aanmaak van nieuw hersenweefsel. Deze interessante studies worden wereldwijd veel gedeeld waardoor het niet gek is dat steeds meer mensen hun heil zoeken in medicinale fungi.
Lion’s Mane versnelt tevens het proces van de signaaloverdracht door de zenuwen en bevordert het proces van myelinisatie. Myelinisatie is het proces waarbij de myelineschede wordt gemaakt. De myelineschede is een soort van isoleerlaag die om de uitloper van een zenuwcel ligt. De myelineschede versnelt de actiepotentiaal die door de zenuwcel loopt. Hierdoor kunnen signalen heel snel door je lichaam worden vervoerd. Dit proces speelt dus een belangrijke rol bij de verwerking, overdracht en het ontvangen van signalen en informatie.
Andere gezondheidsvoordelen
Net als andere geneeskrachtige paddenstoelen bevat de Lion’s Mane veel polysachariden (30%), triterpenen en is rijk aan antioxidanten. Belangrijk zijn de bèta-glucaan polysachariden die een stimulerend effect hebben op het immuunsysteem. Het zijn krachtige bouwstoffen van het menselijk afweersysteem en kunnen dus een grote bijdrage leveren in de bescherming tegen bacteriële, virale, schimmel en parasitaire infecties. Daarnaast stimuleert deze krachtige paddenstoel ook de aanmaak van lichaamseigen en de hele specifieke T-lymfocyten. T-cellen zijn afweercellen die door ziektes zoals hiv/aids aangetast kunnen worden. Maar ook kan Lion’s Mane de aanmaak van de NK (natural killer) cellen bevorderen. Belangrijke cellen die als verdedigingswapen voor het menselijk lichaam dienen.
Een aantal jaren geleden is door een studie aangetoond dat de pruikzwam maagklachten kan verzachten. Dit lijkt te danken te zijn aan de saponinen (zeepstoffen) in de paddenstoel.
Er is een studie gedaan naar de ontstekingsremmende activiteit van ethanolextracten van de Hericium erinaceus in het model van inflammatoire darmaandoeningen (IBD). Ondanks dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden, waren de resultaten positief bij muizen. Na orale toediening van een ethanolextract van de Lion’s Mane waren er significante verbeteringen op te merken aan de darmen.
Advies
Hoewel gedacht wordt dat het gebruik van medicinale paddenstoelen een positief effect heeft op de gezondheid van de mens, is het altijd verstandig om bij gebruik een huisarts, mycoloog of fytotherapeut te raadplegen. Een fytotherapeut is iemand die bij de behandeling van gezondheidsklachten met plantaardige middelen werkt. Sommige geneeskrachtige paddenstoelen kunnen bijwerkingen veroorzaken en het gebruik ervan kan op ieder mens een verschillend effect hebben. Ook wanneer je de medicinale paddenstoelen in combinatie met andere medicijnen wilt gebruiken is het verstandig om altijd eerst een huisarts te raadplegen over het gebruik en de juiste dosering.