logo vitaa bio en natuur webshop
webshop keurmerk
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.
Loading…

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn middelen die als aanvulling op je dagelijkse gezonde en evenwichtige voeding kunnen worden gebruikt. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen en kunnen als een enkelvoudig, een multisupplement of als een nutraceutical aangeboden worden. De bestanddelen kunnen uit natuurlijke bronnen geïsoleerd zijn of gemaakt worden door middel van biochemische processen, zoals fermentatie of een enzymreactie.

Inhoud
Merk


Waarom Vitaa.nl?
 • Alleen kwalitatieve producten
 • Alle producten op voorraad
 • Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
 • Ultieme klantenservice!
 • Unieke product vinder

 • Meer redenen nodig?
  Klik hier!Voedingssupplementen met geneeskrachtige kruiden

Geneeskrachtige kruiden worden al eeuwen door de mens gebruikt. Het medicinale gebruik ervan vindt dan ook z’n oorsprong in allerlei verschillende culturen uit de oudheid. In deze oude tradities worden verschillende kruiden gebruikt om ziekten te bestrijden en de gezondheid te bevorderen.

De kruidengeneeskunde is misschien wel de oudste vorm van geneeskunde die de mens kent. De kans is groot dat de primitieve oermens de juiste kruiden en planten wist te kiezen door gebruik te maken van zijn instinct. Zelfs dieren gebruiken instinctief bepaalde planten om zichzelf te helen. Ook vandaag de dag gebruiken mensen vaak kruiden vanwege hun positieve eigenschappen.

Pillen met heilzame kruiden
Kruidengeneeskunde

Sommige kruiden hebben krachtige actieve ingrediënten. Ze worden daarom niet alleen in de natuurgeneeskunde of andere alternatieve vormen van geneeskunde gebruikt. Ook een hoop reguliere, farmaceutische medicijnen zijn gebaseerd op ingrediënten uit planten. Niet gek dus dat geneeskrachtige kruiden voor veel mensen een enorme aantrekkingskracht hebben.

Kruiden bevatten vaak grote hoeveelheden antioxidanten, zoals flavonoïden. Antioxidanten helpen om agressieve stoffen, die cellen en weefsels kunnen beschadigen, uit je lichaam te verwijderen.

Een aantal bekende geneeskrachtige kruiden:

 • Kurkuma
 • Basilicum
 • Knoflook
 • Koriander
 • Oregano
 • Gember
 • Kamille

Darmflora

Houd je darmflora gezond

Veel van de natuurlijke middelen die we verkopen hebben een werking op je darmflora. Hiermee doelen we op het geheel van micro-organismen (zoals gezonde bacteriën) die in je maag-darmstelsel leven.

Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit maar liefst 100 biljoen bacteriën. Samen hebben ze een gewicht van zo’n 1 tot 1,5 kg. Er bestaan tussen de 100 en 600 verschillende soorten bacteriën in je darmflora. Die bacteriën hebben een belangrijke functie, want ze breken bijvoorbeeld stoffen af die het lichaam zelf niet kan afbreken.

Voedsel is een belangrijke bron van bacteriën. De inname van gezonde bacteriën (ook wel probiotica genoemd) kan gunstige gezondheidseffecten op de darmflora hebben.

Ayurveda

Een van de bekendste en oudste vormen van traditionele geneeskunde is de Ayurveda. Het ontstond meer dan 5000 jaar geleden in India. Ayurveda betekent “de wetenschap van het leven” en wordt ook wel “de moeder van alle geneeskunde” genoemd.

De Ayurveda legt veel nadruk op de preventie van ziekte en het behouden van gezondheid door in balans te zijn. Om dat te bereiken zijn onder andere het dieet, de levensstijl en bepaalde kruiden belangrijk. Zo zijn er wel meer dan 100 verschillende geneeskrachtige kruiden bekend in de Ayurveda.

In India worden geneeskrachtige kruiden uit de Ayurveda nog steeds gebruikt. Volgens bepaalde onderzoeken maakt zo’n 80% van de mensen in India gebruik van traditionele geneeskundige methodes.

Maar ook in het westen is de Ayurveda tegenwoordig populair. Een hoop natuurgeneeskundige methodes zijn erop gebaseerd. In het westen hoort de Ayurveda echter tot de alternatieve geneeskunde. Wetenschappers stellen dat sommige kruiden gunstig kunnen zijn voor de ontwikkeling van medicijnen, maar geen enkel effect van de kruiden is bewezen.

Ayurvedische-geneeswijze

Fytotherapie

De wetenschappelijke vorm van kruidengeneeskunde wordt fytotherapie genoemd. Fytotherapie is dus niet hetzelfde als de traditionele kruidengeneeskunde. De traditionele kruidengeneeskunde is niet wetenschappelijk ondersteund of bewezen. Fytotherapie is dat wel, omdat het met allerlei testen en studies is onderbouwd.

Toch wordt fytotherapie niet in alle landen als een echte geneeskunde beschouwd. In sommige landen rekent men het tot de alternatieve geneeswijzen. Binnen de fytotherapie worden verschillende op kruiden gebaseerde producten gebruikt. Maar in westerse landen horen deze producten vaak niet bij de reguliere medicijnen. Meestal worden dit soort producten in westerse landen tot de voedingssupplementen gerekend.

Alternatieve geneeswijze

Een alternatieve geneeswijze is een behandeling waarvoor onvoldoende wetenschappelijk bewijs bestaat en daarom buiten de gewone medische zorg valt. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat een alternatieve geneeswijze complete onzin is. De wetenschap heeft immers niet overal een antwoord op. Bovendien is het niet vreemd dat veel mensen de voorkeur geven aan natuurlijke in plaats van chemische middelen.

Alternatieve geneeswijzen zijn ondanks de niet-wetenschappelijke status toch erg populair. In een Nederlands onderzoek uit 1998 gaf 75% van de mensen aan dat ze positief tegenover alternatieve geneeswijzen stonden. Vaak worden alternatieve geneeswijzen als een aanvulling op de reguliere geneeskunde gebruikt. Bekende alternatieve geneeswijzen zijn acupunctuur en homeopathie.

De meeste verzekeringen vergoeden geen alternatieve geneeswijzen in het basispakket. Maar bijna alle zorgverzekeraars hebben aanvullende pakketten waar bepaalde alternatieve geneeswijzen wél in opgenomen zijn. Je kunt er dus een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten.

Natuurgeneeswijze

Natuurgeneeswijze-zelfheling De natuurgeneeswijze gaat uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Behandelingen geschieden door allerlei natuurlijke middelen, waaronder kruiden. De natuurgeneeswijze is een alternatieve geneeswijze en kan een goede aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde.

In de natuurgeneeswijze neemt voeding een belangrijke plaats in. Het gebruiken van de juiste voeding zorgt ervoor dat je eventuele problemen met de gezondheid kunt voorkomen. Bovendien kan voeding gebruikt worden om je lichaam weer in balans te brengen.

Holistisch

De natuurgeneeswijze is een holistische geneeswijze. Holisme is het idee dat de som van de onderdelen van een geheel, groter is dan de onderdelen zelf. In de holistische geneeswijze betekent dit dat de mens als geheel centraal staat, lichaam én geest.

Als iemand ziek is, dan betekent dit volgens de holistische geneeswijze dat er een bepaalde onbalans is. De oplossing ligt daarom niet alleen in het bestrijden van symptomen, maar vooral in het herstellen van het evenwicht. Er wordt daarom vooral gekeken naar zowel lichamelijke als geestelijke symptomen en de samenhang ertussen.

Volgens het holisme is alles onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gezondheidsproblemen ontstaan door interacties tussen meerdere invloeden. Een behandeling moet daarom op basis van die invloeden gekozen worden.

Do-it-yourself-biologie

Homeopathie

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze uit de 18e eeuw en is gebaseerd op het gedachtegoed van Samuel Hahnemann. Het berust op het uitgangspunt dat ingrediënten die bij gezonde mensen symptomen van ziekte veroorzaken, juist in lage dosis bij zieke mensen tot herstel leiden. In de homeopathie wordt veel gebruikgemaakt van kruiden en andere natuurlijke middelen. Een bekende vorm van homeopathie is bijvoorbeeld de Bachbloesem remedie.

In de 19e eeuw werd homeopathie erg populair. In deze eeuw ontstonden ook de eerste homeopathische scholen. De gebruikelijke geneeskunde gebruikte in deze tijd vaak gevaarlijke behandelmethoden. Patiënten hadden daarom over het algemeen meer aan homeopathische middelen.

Homeopathische middelen zijn volkomen veilig. Bovendien vormen ze geen belasting voor het milieu en ze worden ook niet op dieren getest. Een mooi totaalplaatje, want homeopathie is daarom goed voor mensen, dier en het milieu. In de meeste gevallen kun je homeopathische middelen naast reguliere geneesmiddelen gebruiken. Maar als je twijfelt kan een behandelend arts altijd advies geven.

Kruiden en planten als superfoods

Tegenwoordig zijn superfoods erg populair. Superfoods zijn voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan gezonde voedingsstoffen en antioxidanten. Het gaat hierbij om diverse planten, kruiden en vruchten. Superfoods zijn vrij van pesticiden, chemicaliën en zijn niet genetisch gemodificeerd.

Een plant, kruid of vrucht wordt over het algemeen een superfood genoemd als het meer dan 12 gezonde voedingsstoffen bevat. Fans van superfoods geloven dat je levenskracht en energie er in grote mate door toenemen.

Een aantal bekende superfoods zijn:

Hoog gehalte voedingsstoffen en antioxidanten
 • Quinoa
 • Chia zaadjes
 • Goji bessen
 • Maca
 • Aloë vera
 • Hennepzaad
 • Spirulina
 • Kurkuma

Mesologie

Mesologie is een concept dat de alternatieve geneeswijzen combineert met de reguliere gezondheidszorg. Het richt zich op zowel het lichaam als de psyche van de mens en gaat uit van de vijf onderdelen van het menselijk bestaan.

 • Fysiek
 • Emotioneel
 • Mentaal
 • Existentieel
 • Energetisch

Mesologen focussen zich vooral op patiënten met chronische aandoeningen. Er worden in de mesologie diverse onderzoeksmethoden toegepast om een diagnose te stellen zoals een lichamelijk en orthopedisch onderzoek, onderzoek op basis van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en de Ayurvedische pols- en tongdiagnose. Daarnaast nog een meting van vitaminen, mineralen, hormonen, enzymen en voeding.

Electro Fysiologische Diagnostiek

Kenmerkend bij mesologie is dat bij het onderzoek ook gebruik gemaakt wordt van Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD). Dit is een elektrische weerstandsmeting van acupunctuurpunten die bij disfunctie een veranderde meetwaarde laat zien. Elk acupunctuurpunt staat in relatie met een orgaan of orgaandeel.

Uit de resultaten die voortkomen uit deze verschillende onderzoeken zal de mesoloog een effectief en persoonlijk gezondheidsplan opstellen. Hierbij zal gebruik gemaakt kunnen worden van de navolgende therapiemogelijkheden en -middelen:

 • Voedingsadviezen
 • Fytotherapie
 • Homeopathie
 • Orthomoleculaire producten

Eventueel wordt de patiënt doorverwezen naar een reguliere arts, een osteopaat, psychotherapeut etc.


Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.