logo vitaa bio en natuur webshop
webshop keurmerk
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.
Loading…

Vitaminen en mineralenMicronutriënten

Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid micronutriënten Wat zijn het en wat doen ze? Vitaminen en mineralen worden ook wel micronutriënten genoemd, omdat je lichaam er slechts zeer kleine hoeveelheden van nodig heeft. Maar als je die hoeveelheden niet binnenkrijgt, dan is de kans op ziekte groot. Omdat ons lichaam het grootste gedeelte van deze micronutriënten niet zelf kan aanmaken, dienen we deze uit onze dagelijkse voeding te halen. Ze worden daarom essentiële voedingsstoffen genoemd. Er bestaan ook macronutriënten: dit is de term voor hoofdgroepen van eiwitten, vetten en koolhydraten.

Vitaminen zijn organische stoffen die door planten en dieren gemaakt worden en afgebroken kunnen worden door zuren, zuurstof of verhitting. Mineralen zijn anorganisch en komen voor in de aarde of in het water, ofwel de ‘dode’ natuur. Via planten en dieren komen deze mineralen echter toch weer in onze voeding terecht. Omdat deze sporen van vitaminen en mineralen verdeeld zijn over deze voedingsstoffen, is het zo belangrijk om gevarieerd te eten om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te kunnen komen.

Waarom vitaminen en mineralen

ADH vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam. Om goed te kunnen functioneren heb je ze dagelijks nodig. Zo zijn vitaminen en mineralen belangrijk om te kunnen groeien en zien. Ze zijn essentieel voor je botten, spieren, huid en organen. Bovendien helpen vitaminen en mineralen om ziekten te bestrijden.

Een tekort aan vitaminen en mineralen kan ernstige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je iedere dag genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dat kan met een evenwichtig voedingspatroon. Zo bevatten fruit, groente, vlees, vis, brood, noten, melk en kaas allemaal bepaalde vitaminen en mineralen.

Een teveel aan vitaminen en mineralen kan echter ook leiden tot functiestoornissen of de opname van andere essentiële voedingsstoffen belemmeren. Een teveel aan vitamine A, E en K komt niet veel voor in Nederland, maar het kan wel een gevaar opleveren voor zwangere vrouwen, rokers en mensen die bloedverdunners en antistollingsmiddelen gebruiken.

Soorten micronutriënten

Essentiële en gezonde voedingsstoffen
Wateroplosbare vitaminen
Vetoplosbare vitaminen
(Macro) mineralen
Spoorelementen (micromineralen)

In water oplosbare vitamines

Er zijn 9 in wateroplosbare vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur), B12 en vitamine C. Omdat het lichaam deze vitamines, met uitzondering van B12, niet goed kan opslaan, zal een teveel hieraan het lichaam verlaten via de urine. Deze vitamines spelen onder andere een belangrijke rol in de energieproductie.

Macromineralen

Onder de macromineralen vallen calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium en magnesium. Een mens heeft deze mineralen in een grote hoeveelheid nodig.

In vet oplosbare vitamines

Er zijn 4 in vet oplosbare vitamines: A, D, E en vitamine K. Deze vitamines zijn dus niet in water oplosbaar en kunnen het beste ingenomen worden samen met een bron van vet. Vanuit de darmen worden deze vitamines in het bloed opgenomen om ze hierna in de lever en vetweefsel op te slaan voor een eventueel later gebruik.

Spoorelementen

Essentiële spoorelementen zijn onder andere ijzer, selenium, chroom, koper, zink, fluoride, jodium, ijzer, mangaan en molybdeen. Het menselijk lichaam heeft deze slechts in een hele kleine hoeveelheid nodig.

Voedingssupplementen met vitaminen en mineralen

Er is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen. Over het algemeen krijgen we er via ons voedsel genoeg van binnen. Toch kunnen er om bepaalde redenen tekorten in ons lichaam ontstaan. Mogelijke oorzaken zijn roken, stress of veel sporten.

Het kan lastig zijn om genoeg vitaminen en mineralen via het voedsel binnen te krijgen. Bovendien is het moeilijk om in te schatten hoeveel vitaminen en mineralen je werkelijk via het voedsel inneemt.

Een voedingssupplement met vitaminen of mineralen kan in dit soort situaties uitkomst bieden, zodat je zeker weet dat je lichaam de nodige vitaminen en mineralen opneemt. Let er echter wel op dat je niet te veel van sommige vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een te hoge dosis vitamine B6 kan bijvoorbeeld schadelijk zijn. Maar gelukkig zijn de meeste vitaminen en mineralen volkomen veilig.

In ons assortiment vind je verschillende voedingssupplementen met vitaminen en mineralen. Ze zijn in te zetten voor allerlei doeleinden. Hieronder vind je er een aantal.

Vitamines en mineralen

Hersenen


Vitaminen en visolie voor een vitaal brein

Je hersenen hebben allerlei functies. Ze zijn belangrijk voor het besturen van je lichaam. En ze regelen onder andere je hartslag, ademhaling en bloeddruk. Verder zijn je hersenen belangrijk voor je bewustzijn, emoties en geheugen.

Voor je geheugen en concentratie is een goede doorbloeding van het hoofd belangrijk. Vitamine B12 is hier hoofdzakelijk voor verantwoordelijk. Verder draagt vitamine B12 bij aan een goede gemoedstoestand. En kan dus helpen als je gespannen, rusteloos of neerslachtig bent. Ook het product ‘Magnesium Citraat’ kan hierbij helpen.

Een andere stof die ontzettend belangrijk is voor de hersenen is omega 3. Het heeft een ontstekingsremmende werking en heeft invloed op het geheugen en de gemoedstoestand.

Hart


Supplementen voor krachtig hart

Je hart zorgt ervoor dat overal in je lichaam bloed wordt rondgepompt. Dat bloed is belangrijk om op bepaalde plaatsen stoffen te brengen, zoals bouwstoffen in je darmen en zuurstof in je longen.

Om je hart vitaal te houden zijn voedsel en beweging belangrijk. Roken heeft een negatieve invloed. Een belangrijke stof voor je hart en bloedvaten is omega 3. Een goed product om de inname van omega 3 te verhogen is “Visolie Gold”.

Botten


Heilzame suppletie

Je botten zorgen er samen met je spieren voor dat je kunt bewegen. Daarnaast beschermen je botten bepaalde organen. Zo beschermen je ribben bijvoorbeeld je longen. Bovendien slaan je botten mineralen zoals calcium op. En in je botten worden ook nog bloedcellen aangemaakt. Je begrijpt dus wel dat het erg belangrijk is om je botten gezond en krachtig te houden.

Calcium is daarvoor onmisbaar, maar er zijn ook andere vitaminen en mineralen die een belangrijke rol spelen. Zo zorgt vitamine D ervoor dat ons lichaam meer calcium in de botten opneemt.

Spieren


Voedingssupplementen voor gezonde spieren Je spieren en gewrichten geven je lichaam vorm. Daarnaast maken ze bewegingen mogelijk. Dagelijks voldoende bewegen en sporten helpt om je spieren soepel, krachtig en in vorm te houden. Gezonde voeding draagt daar ook aan bij, omdat je zo belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Zo is vitamine D noodzakelijk voor je spieren, omdat het de spieren efficiënt maakt en ze energie geeft. Belangrijke mineralen zijn magnesium, calcium en kalium. Daarom kunnen supplementen als ‘Vitamine D’ en ‘Magnesium Citraat’ bijdragen aan gezonde spieren.

Immuunsysteem


Ons afweersysteem helpt je te beschermen tegen ziekteverwekkers. Het is het fundament van je gezondheid. Als je immuunsysteem sterk is en goed werkt, dan is de kans op ziekten kleiner dan met een verzwakt immuunsysteem.

Om je immuunsysteem in goede conditie te houden, zijn gezonde voeding en een gezonde levensstijl belangrijk. Om je immuunsysteem een handje te helpen kun je voor voedingssupplementen met vitamine C en multivitaminen kiezen.

Vermoeidheid


Supplementen tegen vermoeidheid

Vermoeidheid kan allerlei oorzaken hebben. Stress, een verminderde weerstand en te weinig slaap kunnen allemaal voor vermoeidheid zorgen. Maar ook een verkeerd voedingspatroon kan vermoeidheid veroorzaken, omdat je lichaam dan niet genoeg vitaminen of mineralen binnenkrijgt.

Zo zijn onder andere vitamine C en magnesium belangrijk. Ook vitamine B12 speelt een rol. Een supplement als ‘Multi Totaal’ kan helpen om vermoeidheid tegen te gaan.

Cholesterol


Gezond cholesterolgehalte

Cholesterol is een vetachtige stof die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. In ons lichaam is op allerlei plekken cholesterol nodig. Via ons bloed wordt het naar de juiste plekken gebracht.

Ons lichaam gebruikt cholesterol als een bouwstof voor cellen en hormonen. Cholesterol wordt in onze lever aangemaakt, maar we krijgen het ook een klein deel via het voedsel binnen. Als het cholesterolgehalte in ons lichaam uit balans is, dan kan dat schadelijke gevolgen hebben. ‘Cholesterol Control’ is een supplement dat kan bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte.


Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.