logo vitaa bio en natuur webshop
webshop keurmerk
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.
Loading…

Wat is Ayurveda?


De Ayurveda als alternatieve geneeswijze

Wat is de Ayurveda en wat heb je eraan?

Ben je benieuwd wat Ayurveda is? Misschien heb je gezien dat enkele van de producten in deze webshop uit de Ayurveda komen en ben je daarom op zoek naar meer informatie erover. Of ben je gewoon nieuwsgierig wat je eraan hebt. In dit artikel leg ik het beknopt uit.

Kort samengevat is de Ayurveda een traditionele geneeswijze uit India. In de Ayurveda wordt veel gebruikgemaakt van natuurlijke medicijnen, gebaseerd op kruiden en mineralen. Tegenwoordig hoort de Ayurveda bij de alternatieve geneeswijzen. Meer weten? Lees dan snel verder.

Ayurveda als alternatieve geneeswijze

In Nederland kennen we verschillende soorten geneeswijzen. Die zijn grof in twee categorieën te verdelen: de reguliere medische zorg en de alternatieve geneeswijzen. Een alternatieve geneeswijze wordt vaak als een aanvulling op de reguliere geneeskunde gebruikt.

De Ayurveda is daar een bekend voorbeeld van. Het is een van de oudste vormen van traditionele geneeskunde ter wereld en ontstond meer dan 5000 jaar geleden in India. Daarom wordt de Ayurveda soms ook wel de ‘moeder van alle geneeskunde’ genoemd.

Heilzame fytonutriënten

Ayurveda is de kennis van een gezond, gelukkig en lang leven. In de Ayurveda is vooral het voorkomen van ziekte belangrijk. Net zoals het in balans houden van je lichaam en geest. In de Ayurveda gelooft men namelijk dat een ziekte eerst in de geest ontstaat. Pas na het herhaaldelijk negeren van de ziekte manifesteert het zich in het lichaam.

Om een goede balans te bereiken en ziekte te voorkomen, gebruikt men onder andere een breed scala kruidenpreparaten. In de Ayurveda zijn er zelfs meer dan 100 verschillende geneeskrachtige kruiden bekend. Een aantal van de Vitaa voedingssupplementen en producten zijn op die geneeskrachtige kruiden gebaseerd.

Vata-Pitta-Kapha

Vata, Pitta en Kapha types

Volgens de Ayurveda heeft alle energie (in onze geest, lichaam en de wereld om ons heen) drie eigenschappen, die dosha’s worden genoemd. Er zijn drie dosha’s:

  • Vata
  • Pitta
  • Kapha

Als we deze dosha’s in evenwicht houden, zijn we volgens de Ayurveda gezond. Zowel lichamelijk als emotioneel en mentaal.

Vata


Vata is de impulsenergie.

Het reguleert beweging en verandering en is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel en de ademhaling.

Pitta


Pitta is de vuurkracht.

Het zorgt voor de spijsvertering en lichaamstemperatuur. Geestelijk staat het voor emoties en een scherp intellect.

Kapha


Kapha is de structuurkracht.

Het geeft het lichaam stabiliteit en zorgt dat de vloeistoffen in ons lichaam in balans zijn.

Met een Ayurveda test ontdek je jouw dosha type

Kapha-Pitta-Vata
Ben je benieuwd welk type jij volgens de Ayurveda bent? Met een Ayurveda test (ook wel Dosha test genoemd) kun je daarachter komen. Bijna niemand behoort tot slechts één type. De meeste mensen horen bij een gemengd type. Dan bestaat de verdeling uit twee of zelfs alle drie de types.

Waarom is het goed om jouw dosha type te weten?

Als een of meerdere van de dosha’s bij jou uit evenwicht zijn, dan kan er volgens de Ayurveda ziekte ontstaan. Gelukkig geeft de Ayurveda ook oplossingen om de balans van iedere dosha te herstellen.

Dat kunnen bepaalde kruiden zijn, maar soms schrijft de Ayurveda ook andere behandelingen voor. Een voorbeeld daarvan is massage.

Wat is een Ayurveda massage?

Ayurvedische wellness voor lichamelijk en geestelijk evenwicht Een Ayurveda massage is een massage die gebaseerd is op principes uit de Ayurveda. Het doel is het bereiken van balans tussen lichaam, geest en ziel, waardoor het lichaam kan genezen. Ook het evenwicht tussen de dosha’s is belangrijk.

Tijdens zo’n massage gebruikt men vaak Ayurvedische oliën. Deze zijn gebaseerd op kruiden uit de Ayurveda en worden specifiek gekozen om de meest dominante dosha in balans te brengen. Naast het gebruik van oliën focust de masseur zich op het herstellen van de energieën in het lichaam.

Rasayana

Verjonging en anti-veroudering door Rasayana De letterlijke vertaling van dit woord uit het Sanskriet is “het pad naar de essentie”: ayana staat voor pad en rasa voor essentie. Rasayana staat voor de verjongingsafdeling van de Ayurveda, de klassieke wetenschap en kunst om de veroudering van het fysieke, mentale, delicate en emotionele lichaam tegen te gaan. Voor de term anti-aging bestond was er al Rasayana. Het is één van de acht gespecialiseerde afdelingen in de Ayurveda.

In de Ayurvedische geneeswijze wordt een Rasayana therapie of -behandeling gezien als het drukken op de “reset” knop van het lichaam. Dit kan aan de hand van Ayurvedische kruiden en -voorschriften die men de Rasayanas noemt. Door een juiste samenstelling en bereiding van voedingssupplementen kunnen deze elkaar versterken om positieve eigenschappen te maximaliseren.

De Rasayana wordt onderverdeeld in twee hoofdgroepen:

Dravya Rasayana

Herstel van het lichaam door het toedienen van Ayurvedische kruiden, mineralen, voeding etc.

Adravya Rasayana

Herstel van de geest door verandering in denken en gedrag door bijvoorbeeld meditatie en yoga.

Rasayana therapie

Aan deze behandelingsmethode worden de volgende waarden toegeschreven:

  • Verbetering van een gezond lichaam of bestrijden van aandoeningen
  • Versterken van het immuunsysteem en opbouwen van een defensief mechanisme tegen ziekten
  • Verminderen van stress en het opbouwen van een barrière tegen stress
  • Aanmaken van krachtige antioxidanten
  • Behoud van jeugdigheid en tegengaan of terugdraaien van veroudering

Rasayanas richten zich op de balans van de drie dosha types. Daarnaast ondersteunen ze de vorming van ojas. In de Ayurveda wordt ojas omschreven als een heldere en vitale uitstraling, de glans in je ogen, de kracht aan lichaam en geest en je geluksgevoel.

Benieuwd welke Ayurvedische voedingssupplementen Vitaa kan bieden?

Vitaa biedt verschillende producten aan die op de Ayurveda gebaseerd zijn. Ben je geïnteresseerd in een van deze Ayurvedische voedingssupplementen, mail dan met de experts op dit gebied via het contactformulier.

Supplementen met Indiase kruiden
door Boudewijn de Jong
Boudewijn onderzoekt al sinds jaren de kracht van (an)organische scheppingen uit de natuur. Uit de overtuiging dat de natuur ons zoveel heilzame producten te bieden heeft, inspireert hij vele anderen door het creëren en delen van content over alle soorten voedingssupplementen. Naast zijn werkzaamheden als orthomoleculair therapeut in zijn eigen bedrijf is Boudewijn een bezielde blogger. Hij zal met regelmaat informatieve blogs delen over de laatste trends en ontwikkelingen over gerelateerde onderwerpen op de site van Vitaa.nl.
Leer meer artikelen van Boudewijn de Jong
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.