logo vitaa bio en natuur webshop
webshop keurmerk
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.
Loading…

Mycologie


Wat is mycologie?

Wat is mycotherapie en hoe kan het je helpen?

Mycotherapie is het gebruik van paddenstoelen (en andere fungi) om bepaalde aandoeningen te voorkomen of genezen. Paddenstoelen worden al eeuwenlang voor dit soort doeleinden gebruikt. Vooral in oosterse culturen is men bekend met de geneeskrachtige eigenschappen van bepaalde paddenstoelen. Verwar dit overigens niet met hallucinogene paddenstoelen, zoals ‘magic mushrooms’ of paddo’s. Deze worden gebruikt voor een recreatief effect en kunnen hallucinaties (trippen) veroorzaken.

Medicinale paddenstoelen veroorzaken geen trip of hallucinaties. Ze worden uitsluitend gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking. En het toepassen daarvan noemen we dus mycotherapie. Wil je meer weten? Lees er in deze blog alles over. Eerst zet ik drie begrippen op een rij om verwarring te voorkomen.

Mycotherapie


Mycotherapie is het gebruik van medische fungi (of extracten daarvan) om bepaalde ziekten en aandoeningen te voorkomen of genezen. Bij de fungi horen paddenstoelen, schimmels en zwammen.

Mycologie


Mycologie is een onderdeel van de biologie en verwijst naar het gedeelte dat onderzoek doet naar fungi. Wetenschappelijk gezien valt er op dit gebied nog veel te ontdekken en bestuderen.

Mycoloog


Een mycoloog is iemand die biologisch onderzoek doet naar fungi.

Krachtige supplementen voor gezonde hersenen en lichaam Het gebruik van medische fungi

Medische fungi worden al duizenden jaren in de mycotherapie gebruikt. Met name in Japan, China en Korea is de mycotherapie een onderdeel van de traditionele geneeskunde.

In het westen worden geneeskrachtige fungi al tientallen jaren onderzocht door de medische wetenschap. De medische wereld hoopt in schimmels, zwammen en paddenstoelen stoffen te vinden om te gebruiken in geneesmiddelen. En dat is al vaak gebeurd.

De farmaceutische industrie is dus goed bekend met de geneeskrachtige eigenschappen van fungi. Zo’n 40 procent van de medicijnen die je in de lokale apotheek vindt, komen oorspronkelijk van schimmels of zwammen.

Toch valt er nog een hoop te ontdekken. En daarom wordt er tegenwoordig volop onderzoek gedaan naar medicinale paddenstoelen. Er bestaan zo’n 14-15.000 verschillende soorten paddenstoelen in de wereld. Er wordt geschat dat zo’n 1800 soorten medicinale eigenschappen bevatten.

Het wetenschappelijk onderzoek naar deze paddenstoelen groeit de laatste jaren sterk. Zo werden er in 1990 minder dan 50 onderzoeken gedaan. Terwijl er in 2009 meer dan 300 onderzoeken gedaan werden.

Die interesse voor medische fungi bestaat natuurlijk niet voor niets. Paddenstoelen hebben dus een bijzondere aantrekkingskracht. Zowel duizenden jaren geleden in oosterse culturen als tegenwoordig in de westerse wetenschap: medicinale paddenstoelen blijven in de schijnwerpers staan.

Het verschil tussen zwammen, schimmels, paddenstoelen en gisten

We noemen paddenstoelen, zwammen en schimmels ook wel fungi. En ook hierboven hebben we deze verschillende benamingen een aantal keer gebruikt. Verder spreekt men ook vaak over gisten. We begrijpen dat dit verwarrend kan zijn.

Daarom lees je hier voor eens en altijd het verschil tussen deze vier benamingen. Zodat je nooit meer verward hoeft te zijn.

De sporen van de paddenstoel

Schimmel

Eigenlijk begint alles met de schimmel. Die leeft meestal onzichtbaar onder de grond of onder boomschors. Vaak vormt zich er een heel netwerk aan schimmeldraden. Dat netwerk noemen we ook wel het mycelium. En de schimmeldraden worden ook wel hyfen genoemd.

Zwammen

Zwammen zijn hetzelfde als schimmels. Het is dus gewoon een andere naam voor hetzelfde organisme. Spreken we over de zwamvlok, dan bedoelen we hetzelfde als het mycelium: het netwerk van draden van schimmels (of dus zwammen).

Paddenstoel

De bovengrondse uitlopers van deze schimmels noemen we paddenstoelen. Een paddenstoel is dus een onderdeel van de schimmel. We noemen een paddenstoel ook wel het vruchtlichaam van de schimmel.

Gisten

Gisten zijn eencellige schimmels. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om bepaalde voedingsmiddelen, zoals bier, wijn en brood te maken. Gisten zetten suikers om in koolzuurgas en alcohol.

Medicinale paddenstoelen bij Vitaa

Vitaa.nl biedt verschillende producten die medicinale paddenstoelen of schimmels bevatten. Neem contact op met een van de experts van Vitaa om meer te weten te komen over dit soort producten.

door Boudewijn de Jong
Boudewijn onderzoekt al sinds jaren de kracht van (an)organische scheppingen uit de natuur. Uit de overtuiging dat de natuur ons zoveel heilzame producten te bieden heeft, inspireert hij vele anderen door het creëren en delen van content over alle soorten voedingssupplementen. Naast zijn werkzaamheden als orthomoleculair therapeut in zijn eigen bedrijf is Boudewijn een bezielde blogger. Hij zal met regelmaat informatieve blogs delen over de laatste trends en ontwikkelingen over gerelateerde onderwerpen op de site van Vitaa.nl.
Leer meer artikelen van Boudewijn de Jong
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.