logo vitaa bio en natuur webshop
webshop keurmerk
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.
Loading…

Etherische oliën - aromatherapie


Hoe heilzaam zijn heerlijke geurende oliën?

Etherische oliën - aromatherapie

Je hebt er vast wel eens iets over gehoord of er zelfs aan geroken; die heerlijk geurende oliën die je in van die kleine flesjes kunt kopen. Etherische oliën zijn aromatische of vluchtige oliën die uit de blaadjes, bladeren, bloesem, schors of soms zelfs de wortel van verschillende planten, struiken, bomen en bloemen wordt gewonnen. De olie die vrijkomt ruikt niet alleen heel erg lekker maar heeft in de meeste gevallen ook een helende werking op ons lichaam en/of geest. Wil je meer weten over de verschillende oliën? Op deze pagina geven we je uitgebreide informatie over alles wat je moet weten voordat je met deze fijne oliën aan de slag gaat.

Geurende olie en kruiden in een olie

Etherische olie of essentiële olie

Wanneer je op zoek gaat naar informatie over etherische olie zul je zien dat je ook de naam essentiële olie tegenkomt. In principe betekenen beide benamingen hetzelfde en wordt er ook wel over aromatische of vluchtige olie gesproken. Het woord ether is afgeleid van het Griekse woord ‘aither’, wat ‘lucht van de hemel’ betekent. Het gebruiken en/of toepassen van een essentiële olie wordt aromatherapie genoemd.

Bloemen, kruiden en fruit voor aroma therapie

Aromatherapie

Geuren hebben invloed op ons lichaam en geest. Denk bijvoorbeeld maar eens aan wat er met je gebeurt als je de geur die je ex van vroeger droeg ineens ergens ruikt. Of doet het binnenstappen in een tweedehandswinkel jou soms ook ineens aan je oma en opa denken? Geuren worden via ons reukorgaan (de neus) naar onze hersenen gestuurd, naar de plek (dit noemt men ook wel het limbisch systeem) waar de hersenen herinneringen en emoties opslaan. Het ruiken of het inademen van de geur van een etherische olie kan daarom dus effect hebben op zowel onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid.

Manieren om te gebruiken

Bij aromatherapie wordt er gekeken naar het gebruik en het effect van de etherische olie op ons lichaam en geest. Een essentiële olie kun je op verschillende manieren in gebruik nemen, bijvoorbeeld door deze te verdampen (vaporiseren) op een oliebrander of in een diffuser en de damp in te ademen. Je kunt de olie ook op de huid sprayen, als massageolie gebruiken, in een geurlamp doen, op je kleding druppelen, er een bad in nemen (verdunnen in het badwater) of door het eten verwerken. Om er achter te komen welke olie je het beste waarvoor kunt gebruiken is het handig om te weten welke eigenschappen de etherische olie precies heeft.

Verschillende oliën uitgelicht

Iedere druppel olie die van een bloem, plant, struik of boom wordt geëxtraheerd heeft eigen unieke eigenschappen en dus ook een eigen werking. Zo is bijvoorbeeld bekend dat lavendelgeur, bergamot en sandelhout een rustgevend effect hebben op de mentale toestand. Daarom is deze olie in druppelvorm, spray of damp goed te gebruiken bij onrust, stress klachten en slapeloosheid.

Lavendel, bergamot en sandelhout hebben een kalmerend effect
Sinaasolie is kalmerend voor de spijsvertering

Of wat te denken van een sinaasappel etherische olie die kalmerend is voor de spijsvertering en versterkend voor de geest. Olie afkomstig van de tea tree plant, oregano, tijm en kruidnagel is goed te gebruiken tegen acne en schimmelinfecties. Het is dus altijd goed om eerst voor jezelf na te gaan waarom en waarvoor je de olie wilt gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de geur lekker vindt ruiken. Lopen de rillingen over je rug zodra je een bepaalde geur ruikt? Dan zal deze geur zeker niet het gewenste effect op jou hebben.

Dosering van etherische oliën

Wanneer je ervoor kiest gebruik te maken van etherische oliën, is het belangrijk om te weten dat iedere olie uniek is in zijn soort en de eigenschappen van de essentiële oliën sterk van elkaar kunnen verschillen. Het is dus raadzaam om je altijd goed te laten adviseren over het gebruik, de effecten, maar ook de eventuele risico’s die de oliën met zich meebrengen. Een essentiële of etherische druppel olie is in zijn puurste vorm van de bloem, kruid of plant geëxtraheerd. Dit betekent dat de olie niet wordt verdund en alle eigenschappen van de plant, bloem of kruid in die ene druppel tot zijn recht komen. Daarom heb je bij het gebruik ervan vaak al genoeg aan een paar druppels olie.

Hydrolaten

Hydrolaten zijn een kruiden- of bloemenwater die als een soort bijproduct zijn ontstaan door een specifiek destillatieproces van essentiële oliën. Ze geven de geur van een aromatische olie maar zijn niet zo sterk in concentratie en bevatten wateroplosbare bestanddelen. Hierdoor zijn ze heel goed te verdragen, direct op de huid aan te brengen, vaak antiseptisch, verkoelend en ontstekingsremmend.

Voedingsmiddelen

Veel koks werken met etherische oliën, essences (aromatische olie die door distillatie uit vruchten, kruiden enz. verkregen wordt) en hydrolaten in de keuken als smaakmaker. Ze bieden veel mogelijkheden om tot nieuwe smaken in de keuken te komen. Daarnaast helpen ze je je vitaliteit en welzijn te bevorderen. Voorbeelden van etherische oliën die in een recept te verwerken zijn, zijn: oregano, rozemarijn, tijm, laurier, kamille, gember, limoen, pepermunt, marjolein etc. Niet elke essentiële olie is geschikt om mee te koken en kan zelfs schadelijk zijn dus onderzoek eerst of je de olie hiervoor kunt gebruiken.

Er bestaan ook oliën die vochtafdrijvend en ontgiftend werken en dus ondersteunend kunnen zijn bij het afvallen. Probeer het eens uit met enkele druppels grapefruit, citroen en wilde sinaasappel olie in een glas water. Het maakt je water lekkerder en het heeft ook nog eens een gunstig effect op je lichaam. Of een druppeltje kaneel (cinnamon) in je koffie. Je zou er zelfs een Latte Macchiato van kunnen maken. Mogelijkheden genoeg dus om een etherische olie in je dagelijkse voedsel en drank te consumeren.

Lichaam

Veel essentiële oliën zijn van nature anti-microbacterieel en hebben krachtige, reinigende en sommige zelfs verjongende eigenschappen. Deze oliën zijn heel zuiver en worden direct door de huid opgenomen. Door de overheerlijke geuren kunnen zij bijdragen aan een algeheel gevoel van welbehagen. Wat denk je van een lekker warm bad voor het slapengaan met lavendelolie of een voetenbad met rozemarijn pepermunt. Lavendel heeft een rustgevend effect en is daarom goed in te zetten bij slapeloosheid of slaapproblemen. Heerlijk toch?

Veel oliën worden in parfums of lichaamsverzorging verwerkt zoals witte roos in anti-rimpel producten en geranium in een huidcrème. Een schoonheidsspecialiste maakt vaak ook dankbaar gebruik van etherische oliën. Last van cellulitis? Probeer eens een basisolie met de etherisch oliën jeneverbes, cipres en rozemarijn. En kijk je partner eens lief aan voor een massage met amandelolie of met roos, jasmijn en ylang -ylang. Succes gegarandeerd! Naast de verwerking in lichaamsproducten zijn de oliën ook in te zetten ter ondersteuning van genezing bij bijvoorbeeld verkoudheid. Eucalyptus, wilde den en kamille worden toegepast om te stomen en wilde tijm vindt je vaak terug in een hoestdrankje. Of smeer wat thuja olie op wratten om deze te bestrijden. Er zijn teveel essentiële oliën met elk hun unieke eigenschap om hier allemaal te benoemen maar de natuur heeft ons mooie geschenken gegeven.

Etherische oliën met een therapeutische werking
Een etherische olie kan inwendig gebruikt worden of direct op de huid aangebracht worden
Het aromatisch gebruik van essentiële oliën hebben een invloed op ons lichaam en onze emoties
Sommige etherische oliën kunnen als voedingssupplement gebruikt worden
Etherische oliën kunnen ingezet worden ter ondersteuning van een genezing
Zorg ervoor dat je alleen 100% pure etherische oliën gebruikt

Kosten

Een van de eerste vragen die vaak wordt gesteld wanneer men zich gaat verdiepen in etherische olie is; ‘Waarom is een klein flesje met een inhoud van 10ml olie zo duur?’ Dit heeft alles te maken met het productieproces om de olie uit een kruid, plant of bloem te winnen maar ook met de hoeveelheid die er nodig is om een klein flesje van 10ml te vullen met olie in zijn puurste vorm. In veel gevallen bestaat (maar) 1% van een bloem of plant uit zuivere etherische olie. Kun je nagaan hoeveel er dus nodig is om een flesje van 10ml te vullen met pure essentiële olie van een plant of bloem. Een voorbeeld: om een liter lavendelolie te produceren heeft men 100 tot 150 kilo lavendelbloem nodig.

Er worden verschillende manieren gebruikt om de etherische olie uit een plant, bloem, boomschors of kruid te winnen. Vaak wordt dit gedaan door middel van koude persing, waterdamp destillatie, CO2 extractie of enfleurage.

Onderscheid etherische en synthetische olie

Heb je een flesje etherische olie voor je neus? Wees er dan altijd zeker van dat je gebruik maakt van een biologisch etherische olie. Er bestaan namelijk oliën die op een synthetische manier zijn samengesteld. In dat geval wordt de olie verdund of worden er zelf chemische middelen aan toegevoegd en verliest de olie haar echte pure werking. Een gemakkelijke manier om te checken dat je met een pure essentiële olie te maken hebt, is de prijs. Een biologische essentiële olie is vaak wat duurder in vergelijking met de synthetische variant. Dit heeft alles te maken met het productieproces en de pure vorm van de olie. Daarnaast heeft het flesje altijd een donkerbruine kleur. Waarom? Het flesje is donker zodat zonlicht geen effect op de olie heeft.

Geurende essentiële oliën voor lichaam en geest
door Boudewijn de Jong
Boudewijn onderzoekt al sinds jaren de kracht van (an)organische scheppingen uit de natuur. Uit de overtuiging dat de natuur ons zoveel heilzame producten te bieden heeft, inspireert hij vele anderen door het creëren en delen van content over alle soorten voedingssupplementen. Naast zijn werkzaamheden als orthomoleculair therapeut in zijn eigen bedrijf is Boudewijn een bezielde blogger. Hij zal met regelmaat informatieve blogs delen over de laatste trends en ontwikkelingen over gerelateerde onderwerpen op de site van Vitaa.nl.
Leer meer artikelen van Boudewijn de Jong
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.