logo vitaa bio en natuur webshop
webshop keurmerk
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.
Loading…

Wat is de Wim Hof Methode?


Wie is Wim Hof, The Iceman?

De Wim Hof methode combineert ademhalingsoefeningen met koudetraining en mindset. De technieken die hierbij horen leveren een hoop voordelen op voor lichaam en geest.

De methode werd ontwikkelt door Wim Hof, ook wel de Iceman genoemd. Hij trainde vele jaren in de natuur en ontdekte dat hij zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden. Dit werd door de wetenschap voor onmogelijk gehouden.

Het autonome zenuwstelsel regelt onder andere je lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en het open- of dichtgaan van je bloedvaten. Wim is ervan overtuigd dat iedereen dit kan leren met de juiste training.

Wil je meer weten over de Wim Hof methode? In dit artikel leg ik je er meer over uit. Lees dus snel verder.

Kun je echt je autonome zenuwstelsel beïnvloeden?

Het korte antwoord is ja. In 2014 bleek dat Wim Hof gelijk had. Iedereen kan het leren. Dit is de conclusie van een wetenschappelijk onderzoek met 24 proefpersonen dat werd uitgevoerd in het Radboud ziekenhuis.De mensen die met de Wim Hof methode oefenden, konden allemaal hun autonome zenuwstelsel beïnvloeden.

Hoe werkt de Wim Hof methode?

De Wim Hof methode berust op drie pijlers.

1. Met de juiste ademhaling kun je invloed uitoefenen op je autonome zenuwstelsels, hart en immuunsysteem. De juiste ademhaling heeft vele voordelen, waaronder meer energie, minder stress en een verbeterd immuunsysteem.

2. Ons lichaam is van nature goed in staat om zich tegen extreme temperaturen te beschermen. Dit hebben we als moderne mensen verleerd, onder andere omdat we kleding dragen en de temperatuur om ons heen regelen. Door ons lichaam op de juiste manier bloot te stellen aan kou, doen we een beroep op deze verborgen innerlijke kracht. Dit levert vele voordelen op, waaronder een verbeterde vetverbranding, minder ontstekingen, verbeterde hormonale balans, verbeterde slaap en een verbeterd humeur.

3. De derde en laatste pijler vormt het fundament van de twee voorgaande pijlers. Met de juiste mindset en toewijding kun je een meester worden in de juiste ademhaling en blootstelling aan kou. Met focus en doorzettingskracht kun je leren om je lichaam en geest te beheersen.

een man zittend in een meditatiepositie voor ijsformaties.
twee rotsen die op elkaar balanceren.

Nog meer voordelen van de Wim Hof methode

Wetenschappelijk gezien valt er nog een hoop te ontdekken over het beïnvloeden van je geest en lichaam. Maar in ieder geval kan de Wim Hof methode je de volgende voordelen opleveren:

  • In balans brengen van lichaam en geest
  • Betere bloedcirculatie
  • Beter concentratievermogen
  • Meer zelfvertrouwen
  • Sterker immuunsysteem
  • Verbeterde sportprestaties
  • Meer vetverbranding

Dit soort effecten kun je bereiken door de juiste oefeningen uit te voeren. Wim laat met zijn methode zien dat we veel van onze lichamelijke mogelijkheden niet benutten, terwijl er wel van alles mogelijk is.

Meer over Wim Hof

Wim Hof ging de confrontatie met de kou aan en heeft wereldwijd vele records verbroken. Hij heeft maar liefst 21 Guinness World Records verbroken. Zo stond hij 1 uur en 53 minuten in een bak met ijs, waarbij zijn lichaamstemperatuur op 37 graden bleef staan. Voor een ongetraind persoon zou dit doodsgevaarlijk zijn.

Verder heeft Wim Hof:

  • Een marathon boven de poolcirkel gelopen, in een korte broek
  • Een volle marathon in de Namibische woestijn gelopen, zonder een druppel water te drinken.
  • Lange afstanden onder ijs gezwommen, met slechts één hap adem.

Zoals je ziet lijken dit haast bovenmenselijke prestaties. Maar als je het Wim vraagt, dan vertelt hij je dat iedereen het kan leren.

Is de Wim Hof methode gevaarlijk?

Naast alle positieve berichten, zijn er ook negatieve berichten over de Wim Hof methode in de media geweest. Zo zijn er doden gevallen omdat mensen zijn ademhalingstechniek hebben toegepast.

Die ademhalingstechniek kan in zeldzame gevallen tot kort bewustzijnsverlies leiden. En als dat bijvoorbeeld onder water gebeurt, dan kunnen de gevolgen inderdaad dodelijk zijn.

Bij alle cursussen en workshops wordt hiervoor echter gewaarschuwd: voer de oefeningen nooit uit op een plek waar flauwvallen gevaarlijk kan zijn. En zorg altijd voor een zachte ondergrond.

een rode stempel die veiligheidswaarschuwing zegt.
door Boudewijn de Jong
Boudewijn onderzoekt al sinds jaren de kracht van (an)organische scheppingen uit de natuur. Uit de overtuiging dat de natuur ons zoveel heilzame producten te bieden heeft, inspireert hij vele anderen door het creëren en delen van content over alle soorten voedingssupplementen. Naast zijn werkzaamheden als orthomoleculair therapeut in zijn eigen bedrijf is Boudewijn een bezielde blogger. Hij zal met regelmaat informatieve blogs delen over de laatste trends en ontwikkelingen over gerelateerde onderwerpen op de site van Vitaa.nl.
Leer meer artikelen van Boudewijn de Jong
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.