Natuurlijke zonnebrand
Waarom biologische zonnebrand?
Natuurlijke zonnebrand
Natuurlijke zonnebrandcrème
Natuurlijke zonnebrand helpt je om je huid op een natuurlijke wijze tegen de zon te beschermen. Als je het nieuws gehoord hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om natuurlijke zonnebrand te gebruiken. Onlangs kwamen er allerlei negatieve berichten over reguliere zonnebrand langs. Grote kans dat jij het ook gehoord hebt.
Zo blijkt dat de reguliere zonnebrand heel slecht voor je is, omdat er een aantal schadelijke chemische stoffen aan worden toegevoegd.
Hoog tijd dus om de reguliere zonnebrand te verbannen en te kiezen voor natuurlijke alternatieven. Maar welke alternatieven zijn er eigenlijk? Hoe kun je jezelf goed tegen de zon beschermen? In dit artikel zet ik een aantal opties op een rij.
Ga je de zon opzoeken dan is een goede zonbescherming onontbeerlijk. Er is veel aanbod te vinden in de winkels maar hoe vind je nu het beste voor je lichaam? In het nieuws is veel gesproken over de veiligheid van de ingrediënten van zonnebrand producten. Laten we de zonnefilters eens onder de loep nemen. Er zijn twee soorten zonnefilters: chemische en fysische (minerale) filters. De meeste zonnebrand producten bevatten echter een combinatie van beide soorten zonnefilters. Het combineren van deze verschillende UV-filters zorgt ervoor dat deze elkaar versterken waardoor ze beter en langer beschermen.
Chemische filters
- Absorberen UV-straling
- Worden snel in het bloed opgenomen
- Kunnen de hormoonhuishouding verstoren (bijv. parabenen)
- Kunnen huidirritatie veroorzaken
- Kunnen vrije radicalen generen
- Werken een half uur na het aanbrengen
- Worden niet geadviseerd bij een gevoelige huid
Zonbescherming met chemische filters zijn herkenbaar aan de volgende ingrediënten:
- Oxybenzone
- Octocrylene
- Octyl methoxycinnamate
- Avobenzone
Fysische filters
- Weerkaatsen UV-straling
- Blijven op de huid liggen
- Geven geen schadelijke stoffen af in het lichaam
- Veroorzaken geen allergische reactie
- Laten een witte waas op de huid achter
- Werken direct na het aanbrengen
- Dienen regelmatig aangebracht te worden
Heeft je fles of tube de volgende ingrediënten, dan is het een zonproduct met een fysische filter:
- Titaniumoxide
- Zinkoxide
Fysische filters worden ook wel minerale filters genoemd.
Natuurlijke oliën
Wist je dat er veel natuurlijke oliën zijn die je kunt gebruiken als een natuurlijke zonnebrand? Deze bevatten namelijk van zichzelf al een SPF. Denk hierbij aan de volgende oliën:
- Frambozenzaadolie
- Wortelzaadolie
- Tarwekiemolie
- Kokosolie
- Olijfolie
- Jojobaolie
- Mosterdzaadolie
- Amandelolie
- Sesamolie
Ze zijn niet allemaal even sterk, dus let daar goed op. Frambozenzaadolie heeft de hoogste SPF (sun protection factor). Die ligt namelijk tussen de 28 en 50. Op de tweede plaats volgt tarwekiemolie met een SPF van 22,4 en als derde wortelzaadolie met een SPF van 18,8.
Zonbescherming
Uiteraard kun je het beste voorkomen dat je überhaupt verbrandt. Zorg dat je niet te lang in de zon bent, ga wat vaker in de schaduw zitten en draag bijvoorbeeld een hoed of pet om te zorgen dat je gezicht niet verbrandt. Teveel blootstelling aan de zon kan ervoor zorgen dat je DNA-schade in de huidcellen krijgt, bijvoorbeeld verlies aan elastine en collageen. Je huid kan gaan rimpelen en eruit zien als leer. Naast rimpels ben je ook vatbaar voor pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, gerstekorrels en couperose.
Ben je verbrand door de zon dan kan de huid gaan vervellen en/of blaren ontwikkelen. Het meest ernstige gevolg van teveel zonnebaden is natuurlijk huidkanker. Is je huid al eerder beschadigd door de zon dan zullen er “littekens” ontstaan. Hoe meer de huid beschadigd is geweest door de zon, hoe groter de kans is op huidkanker.
Draag beschermende kleding, zodat je huid niet zoveel wordt blootgesteld aan de zon. Je kunt zelfs een paraplu gebruiken om je tegen de zon te beschermen. In tropische landen is dat bijvoorbeeld heel normaal.
Zonbescherming is veel meer dan de huid beschermen tegen zonverbranding op een mooie zomerse dag aan het strand. Het beschermt je huid ook tegen andere schadelijke invloeden zoals sigarettenrook en uitlaatgassen. Het voorkomt ook het onttrekken van vocht onder invloed van weersomstandigheden, een lage luchtvochtigheid of de schrale lucht in de winter. Gebruik daarom in elk jaargetijde, ook in de winter, een crème of een foundation met een goede zonbescherming, zoals een SPF30 of SPF50.
Wat is SPF?
SPF staat voor Sun Protection Factor en is dus een term om de beschermingsfactor van een zonbescherming of zonnebrandmiddel voor de huid aan te duiden. Allereerst is je type huid natuurlijk bepalend hoe lang je in de zon kunt blijven zonder dat je verbrandt. Het is logisch dat iemand met een bleke huid eerder zal verbranden dan iemand die van nature al een tintje heeft. Ook de stand van de zon is hierin bepalend. De SPF geeft aan hoe lang je beschermd in de zon kunt blijven voordat je gaat verbranden. Hoe hoger de factor is van je zonnebrandcrème, hoe meer je beschermd bent.
Er zijn zonnebrandcrèmes met uiteenlopende hoeveelheden SPF. Zo bestaat er SPF10 die gebruikt kan worden als je al langer door de zon bent gebruind of een SPF50 voor de huid die de eerste zonnestralen opzoekt. Of ter bescherming van huidbeschadigingen zoals pigmentvlekken of moedervlekken. De term “sunblock” is verboden door de FDA (Food and Drug Administration) omdat het deed vermoeden dat daarmee alle UV-stralen geblokkeerd kunnen worden. Een 100% bescherming bestaat niet.
Overigens is het verschil tussen een SPF15 en een SPF50 niet zo heel groot. Waar de SPF15 je voor 93,3% beschermt, beschermt de SPF50 je voor 98%. Blijf je gedurende de dag ten minste elke twee uur insmeren met een goede laag bescherming. Na een frisse duik in het water, of een inspanning zoals sporten, smeer je je weer opnieuw in, ook al is de zonnebrand waterbestendig.
~LET OP: de meeste SPF bieden bescherming tegen verbranden (UVB) maar niet tegen huidveroudering (UVA)! ~
Bekijk altijd de verpakking van je zonnebrandmiddel. Hierop staat in de vorm van een UVA logo of het middel je ook beschermt tegen de UV-A straling. Daarom is het goed om niet zelf te experimenteren en te kiezen voor een natuurlijke zonnebrand van een betrouwbare fabrikant. Producten met een hoge filter tegen zowel UV-B als UV-A bieden de beste bescherming. Zonbeschermingsproducten met ook een UVA bescherming zijn te herkennen aan dit logo.
Wil je toch een mooi bruin kleurtje maar lig je liever niet te bakken in de zon dan kun je als alternatief nog altijd kiezen voor een spraytan of een zelfbruiner. Een bruin kleurtje door een bruiningsspray of selftanner bieden je huid echter geen bescherming dus pas hierna weer op met zonnebaden!
Soorten zonnebrandmiddelen
Er zijn zonnebrandcrèmes met uiteenlopende hoeveelheden SPF. Sommige zonnebrandmiddelen zijn waterproof en andere weer niet. De structuur kan gemakkelijk smeerbaar zijn zoals bij een zonnemelk en zonnelotion of wat dikker zoals bij een zonnebrand in de vorm van een pasta. Een ander veel gebruikt middel is een zonnebrandolie of zonnespray, al dan niet met een lekker geurtje zoals kokos. Hiermee waan je je helemaal op een tropisch eiland.
UV-straling
UV staat voor ultraviolet. Er zijn drie type ultraviolette straling, afhankelijk van de frequentie. Ze zijn alle drie schadelijk voor de huid. UV-A en UV-B kunnen door de huid dringen, UV-C wordt tegengehouden door de ozonlaag en reikt niet tot de aarde. Gelukkig maar, want UV-C stralen zijn erg gevaarlijk voor de huid en de ogen. Natuurlijk zonlicht bestaat voor ongeveer 95% uit UV-A en voor ongeveer 5% uit UV-B.
UVA
- Lange golf straling
- Tot aan de lederhuid en onderhuid
- Zorgt voor huidveroudering en -beschadiging
- Speelt grote rol bij het krijgen van huidkanker
- Veroorzaakt vorming vrije radicalen
- De zonnebank geeft minimaal 6x meer UVA stralen af dan natuurlijk zonlicht
- Geeft kortstondige bruine tint
UVB
- Lange golf straling
- Tot aan de opperhuid
- Veroorzaakt verbranding
- Speelt grote rol bij het krijgen van huidkanker
- Veroorzaakt DNA schade
- Zorgt voor een trage maar langer blijvende bruine tint
Zonkracht
De zonkracht is de hoeveelheid UV-straling van de zon. Hoe hoger de zonkracht, hoe sneller je zult verbranden. Er zijn diverse weersites, zoals Weeronline, het KNMI of het RIVM, die dagelijks een zonkrachtverwachting laten zien. Aan de hand van de zonkracht en je huidtype kun je de tijd bepalen die je onbeschermd in de zon zou kunnen doorbrengen. Dit is slechts een indicatie want zoals eerder aangegeven, een zonbeschermingsmiddel kan je huid ook tegen andere nare invloeden van buitenaf beschermen. Het is dus geen overbodige luxe om je dagelijks, bij elke weertype, in te smeren met een gezichtscrème met een SPF.
Bereid je goed voor en check dagelijks de UV-index!
Vitamine D
De zon geeft UV-straling af waardoor het licht vitamine D gaat aanmaken. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding op te nemen. Het is vooral belangrijk voor behoud van stevige botten en tanden. Tevens speelt het een rol bij een goede werking van je spieren en het immuunsysteem. Ook kunnen huidproblemen, zoals psoriasis, onder invloed van de zon verminderen. Het is daarom van belang om regelmatig buiten te zijn.
Maar teveel zon kan ook schadelijke gevolgen hebben, zoals een vroegtijdige huidveroudering en huidkanker. Insmeren met een goede zonnebrandcrème is dus noodzakelijk, voor zowel jezelf als je kind natuurlijk. Een kinderhuid is nog gevoeliger en dunner dan van een volwassene. Een zonnebrandmiddel voor kinderen is extra gecontroleerd op veiligheid. Dit is vastgelegd in de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Voldoet de zonnebrand niet aan deze wetgeving, dan mag deze niet op de Nederlandse markt verkocht worden.
Eet beschermende voeding
Het zal je misschien verbazen, maar je voeding kan invloed hebben op de resistentie van je huid. Zo helpen genoeg vitaminen, mineralen en stoffen zoals antioxidanten je om je huid te beschermen tegen de zon. Vooral de krachtige antioxidant astaxanthine, onder andere te vinden in algen en bepaalde planten, beschermt je huid tegen de zon. Mocht je twijfelen of je wel genoeg stoffen via je voeding binnenkrijgt, dan kun je kiezen voor een voedingssupplement.
Daarnaast helpen chlorofylrijke voedingsstoffen. Chlorofyl is het bladgroen dat je in groente, salades en spirulina vindt. Eet dus dagelijks wat meer van deze voedingsstoffen.
Boudewijn onderzoekt al sinds jaren de kracht van (an)organische scheppingen uit de natuur. Uit de overtuiging dat de natuur ons zoveel heilzame producten te bieden heeft, inspireert hij vele anderen door het creëren en delen van content over alle soorten voedingssupplementen. Naast zijn werkzaamheden als orthomoleculair therapeut in zijn eigen bedrijf is Boudewijn een bezielde blogger. Hij zal met regelmaat informatieve blogs delen over de laatste trends en ontwikkelingen over gerelateerde onderwerpen op de site van Vitaa.nl.
Leer meer artikelen van Boudewijn de Jong