logo vitaa bio en natuur webshop
webshop keurmerk
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.
Loading…

Tremella

De Tremella (Tremella fuciformis) paddenstoel is een prachtige wit tot witgele paddenstoel die er een beetje doorzichtig en slijmerig uitziet. Met zijn dunne, gekrulde flappen lijkt de paddenstoel sprekend op een bijzondere creatie die je in een koraal aan zou treffen. De paddenstoel staat onder andere bekend als ‘beauty paddenstoel’. Dat heeft echter niets te maken met zijn uiterlijk. Tremella wordt namelijk gebruikt als anti-aging product, met name om de huid te verzorgen en huidveroudering tegen te gaan. Het verhaal gaat dat een van de prachtigste Chinese vrouwen uit de geschiedenis haar schoonheid aan Tremella te danken had. Vandaag de dag heeft ook de wetenschap interesse in de zwam. Zo zou Tremella onder andere het immuunsysteem stimuleren. Lees verder om meer over deze bijzondere paddenstoel te ontdekken.Waarom Vitaa.nl?
 • Alleen kwalitatieve producten
 • Alle producten op voorraad
 • Order before 18:00,
  we ship it today!
 • Ultieme klantenservice!
 • Unieke product vinder

 • Meer redenen nodig?
  Klik hier!Tremella paddenstoel

De Tremella (Tremella fuciformis) paddenstoel is een prachtige wit tot witgele paddenstoel die er een beetje doorzichtig en slijmerig uitziet. Met zijn dunne, gekrulde flappen lijkt de paddenstoel sprekend op een bijzondere creatie die je in een koraal aan zou treffen. De paddenstoel staat onder andere bekend als ‘beauty paddenstoel’. Dat heeft echter niets te maken met zijn uiterlijk. Tremella wordt namelijk gebruikt als anti-aging product, met name om de huid te verzorgen en huidveroudering tegen te gaan. Het verhaal gaat dat een van de prachtigste Chinese vrouwen uit de geschiedenis haar schoonheid aan Tremella te danken had. Vandaag de dag heeft ook de wetenschap interesse in de zwam. Zo zou Tremella onder andere het immuunsysteem stimuleren. Lees verder om meer over deze bijzondere paddenstoel te ontdekken.

Tremella in het kort

 • Natuurlijk anti-aging product
 • Hydrateert, voedt en verzorgt je huid
 • Verbetert de elasticiteit van je huid
 • Krachtiger dan hyaluronzuur
 • Stimuleert je immuunsysteem
 • Boordevol antioxidanten
 • Remt ontstekingen
 • Ondersteunt je longfunctie
 • Rijk aan vitamine D en mineralen

Naamgeving

Tremella is de naam die Linnaeus aan deze paddenstoel gaf. Hij is de wetenschapper (botanist, zoöloog) die het systeem van namen voor organismes bedacht. Tremella is afgeleid van tremere, wat beven betekent. Op zich niet gek. Als je naar de paddenstoel kijkt, ziet hij er beverig uit. Nog interessanter zijn de bijnamen die deze paddenstoel heeft. Zo staat Tremella ook wel bekend als de “beauty paddenstoel”, vanwege zijn anti-aging effecten. Verder staat hij bekend als “witte schimmel” of “sneeuw schimmel”. In China noemen ze hem “zilveren oor paddenstoel” en in Japan “shiro kikurage”, wat zoveel betekent als “witte boom kwal”. Waarschijnlijk omdat het doorzichtige, slijmerige uiterlijk van de paddenstoel wel iets wegheeft van een kwal. En in onze taal heet hij “zilveroortjes” of “witte spons paddenstoel”.

Herkomst Tremella

Tremella is eigenlijk een geslacht paddenstoelen. Dat betekent dat er meerdere soorten Tremella bestaan. Sommige daarvan komen zelfs in Nederland voor. De Tremella soort waar we het nu over hebben, Tremella fuciformis, komt vooral voor in de (sub)tropen. Daar groeit de zwam met name op dode takken van breedbladige bomen. Hij komt vooral voor in Centraal- en Zuid-Amerika, Azië en Australië, maar kan ook gevonden worden in delen van Afrika en Noord-Amerika.

 

een close-up van een gele substantie op een tak.

Tremella fuciformis is een parasitaire paddenstoel, wat betekent dat hij zich voedt aan een bepaalde gastheer. Die gastheer staat bekend als hypoxylon. Dit is een schimmel die vaak op dode takken leeft. Zodra Tremella zijn gastheer tegenkomt, begint de agressieve groei die nodig is om het vruchtlichaam te vormen.

Tremella groeit gemakkelijk in het wild, maar is net zo makkelijk te cultiveren. Op z’n minst wordt de paddenstoel al sinds de 19e eeuw gecultiveerd in China. Dat gebeurde op houten palen. Tegenwoordig wordt de wilde leefomgeving zoveel mogelijk nagebootst. Daarbij worden zowel Tremella en zijn gastheer gebruikt. De paddenstoel wordt met name in China en andere Aziatische landen gekweekt.

een vrouw in een oranje en gouden kostuum.

Traditioneel gebruik

Tremella wordt in China op verschillende wijzen gebruikt. Ten eerste is het een culinaire paddenstoel. Hoewel de paddenstoel smaakloos is, wordt hij voornamelijk gebruikt vanwege zijn gelachtige structuur. Traditioneel gezien gebruikt men hem in zoete gerechten, met name luk mei soep.

Ten tweede wordt Tremella veelvuldig gebruikt als cosmetisch product. Een van de mooiste vrouwen uit China, de keizerlijke concubine Yang Gugei (achtste eeuw), scheen haar schoonheid en jonge uitstraling aan de paddenstoel te danken te hebben. Ze was zo aantrekkelijk dat zelfs de keizer haar niet kon weerstaan. Ze was zo knap dat mensen zeiden dat ze een “gezicht had die bloemen schaamte brachten”. De paddenstoel wordt daarom al eeuwen gegeten om de huid te verzorgen en veroudering tegen te gaan. Tremella wordt in China, Korea en Japan dan ook in verschillende cosmetische producten gebruikt.

Ten derde is Tremella populair als medicinale paddenstoel binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Maar ook in Japan dicht men positieve eigenschappen aan de paddenstoel toe. Zo zou de paddenstoel volgens Chinese en Japanse kruideniers gunstig zijn voor je longen, nieren, hart, maag en je immuunsysteem. Tegenwoordig staat de paddenstoel ook in de belangstelling van de westerse wetenschap.

Actieve ingrediënten

Tremella bevat een aantal gunstige, actieve ingrediënten. De belangrijkste hiervan zijn polysachariden en antioxidanten (met name SOD). Lees er hieronder meer over.

Polysachariden

Tremella bevat verschillende soorten polysachariden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat polysachariden je immuunsysteem bevorderen en ontstekingen remmen. Daarnaast kunnen ze zenuwgroei stimuleren, je hersenen ondersteunen en je geheugen en leervermogen verbeteren.

De unieke combinatie van polysachariden zorgt ervoor dat Tremella een paddenstoel is die de huid op natuurlijke wijze kan verjongen en hydrateren. Dankzij de unieke combinatie polysachariden kan de paddenstoel ontzettend veel water vasthouden.

Tremella kan zelfs de strijd aangaan met hyaluronzuur, een populair ingrediënt in veel verzorgingsproducten. Hyaluronzuur kan tot wel 1000 keer zijn eigen gewicht in water vasthouden en hydrateert de huid van binnenuit. De huid wordt elastischer en ziet er jonger uit.

Dermatologen geven echter aan dat de moleculen van Tremella kleiner zijn dan die van hyaluronzuur, waardoor ze makkelijk door je huid worden opgenomen. Bovendien kan Tremella nog meer vocht vasthouden.

Antioxidanten

Antioxidanten helpen je lichaam om vrije radicalen (agressieve stoffen) te neutraliseren en onschadelijk te maken. Dit kan allerlei (chronische) ziektes voorkomen en daarnaast kan het je verouderingsproces tegengaan.

Tremella bevat onder andere SOD (superoxide dismatuse). Volgens de wetenschap is dit de sterkste antioxidant die we op dit moment kennen. Tremella stimuleert de productie van SOD in je hersenen en lever. SOD ondersteunt het genezingsproces van je huid en voorkomt rimpels.

Andere gezondheidsvoordelen

Tremella staat tegenwoordig in de schijnwerpers van de medische wereld. En dat niet alleen vanwege de cosmetische, anti-aging effecten. Zo blijkt Tremella onder andere goed voor de cognitieve functies te zijn en kan het ontstekingsremmend werken.

Helaas is niet alles met 100% zekerheid te zeggen, omdat de wetenschap over het algemeen nog in de kinderschoenen staat. Meer onderzoek is nodig om definitieve uitspraken te doen. Desalniettemin vind je hieronder een aantal van Tremella’s mogelijke gezondheidsvoordelen.

een close-up van een boomtak met een gele substantie erop.

Ontstekingsremmend

Een onderzoek uit 2018 laat zien dat Tremella het verspreiden van ontstekingen kon voorkomen. Daarom is het mogelijk een behandeling voor diverse ontstekingen.

Cholesterolverlagend

Onderzoek naar ratten toont aan dat Tremella het cholesterol kan verlagen. Of dit ook bij mensen werkt, is nu niet bekend. Meer onderzoek is nodig.

Gunstig voor cognitieve functies

Een Koreaans onderzoek (2007) concludeert dat ratten een beter geheugen en ruimtelijk inzicht hadden na inname van Tremella. Bovendien leerden de ratten sneller. Een ander onderzoek uit 2011 toont aan dat ratten die Tremella gebruiken meer neuronen in de hersenen aanmaken. Ook verbeterde de functie van de hippocampus. Meer onderzoek, met name naar mensen, is nodig.

Beschermt en regenereert cellen

Onderzoek laat zien dat Tremella sterke neurobeschermende effecten heeft. Bovendien lijkt Tremella de groei van zenuwen te stimuleren. De paddenstoel kan daarom mogelijk als een behandeling bij ziektes als Alzheimer dienen.


Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 17:30 uur, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 17:30 uur.